Categorieën
Azië Thailand

24 uur Bangkok: wat te doen?

Stel je hebt 24 uur om Bangkok te ontdekken, hoe vul je dan best je dag? Op basis van wat wij de vorige 3 dagen verzamelden zouden we dit schema voorstellen:

Ontbijten

Is er een betere manier om je voor te bereiden op een dagje Bangkok dan een restaurant dat al meer dan 80 jaar bestaat? On Lok Yun was al in de jaren 50-60 de favoriete ontbijtplek van de Thaise beaumonde. Verwacht je aan een Thaise versie van een American breakfast. Lekker brood, goeie boter en een stevige tas koffie. Beetje prijzig, maar een mooie start van de dag.

Cultuur

Grand Palace

Grand Palace - Bangkok - Thailand - reisronddewereld

Een bezoekje aan de Grand Palace is er eentje onder lichte dwang. Het is dan ook dé trekpleister van Bangkok en bij uitbreiding van heel Thailand. Het ‘gebouwencomplex’ heeft een oppervlakte van 220 000 vierkante meter en bestaat ondermeer uit Temple of the Emmerald Buddha, de Phra Maha Monthien gebouwen en de ‘Inner Court’. Je bent er dus wel even op wandel. Hou bij een bezoekje aan de Grand Palace rekening met de kledingvoorschriften. Schouders en knieën moeten zowel voor mannen als vrouwen volledig bedekt zijn. Ben je niet in orde qua kleding dan kun je gelukkig gratis een niet zo stijlvol hemd en broek lenen aan de ingang. Een bezoekje aan de Grand Palace kost je trouwens 500 bath (€ 12,5) en geeft je toegang tot nog 2 andere musea in de buurt (Coin Museum oa.). Grand Palace is vrij druk. Je gaat dus best zo vroeg mogelijk om grote groepen te vermijden. En denk er aan om bij elk gebouw dat je binnenstap je schoenen uit te trekken. In de vele vertrekken van Grand Palace vind je verschillende Buddha beelden. Belangrijk om weten: richt nooit je voeten naar Buddha, dit wordt gezien als een gebrek aan respect.  Nog een tip: net buiten de paleizen staan vaak louche types die zullen beweren dat het Grand Palace ’s morgens niet open is. Zij willen je daarbij enkel een tuktuk rit of een boottocht verkopen.

TL;DR: druk, veel goud, Buddha’s

Wat Pho

Wat Pho - Bangkok - Thailand - reisronddewereld

Wat een verademing met de Grand Palace. Hoewel Wat Pho net achter Grand Palace ligt zul je hier nauwelijks touristen zien lopen. De gebouwen zijn nochtans even indrukwekkend, de Buddha’s nog groter en talrijker. Wat Pho huisvest dan ook de ‘Reclining Budha’, de grootste Buddha van Thailand. En de inkom is meteen ook een stuk goedkoper. 100 bath per persoon (€ 0,25). Bij aankomst was bij ons net een boedhistenbijeenkomst afgelopen. Volgens Dorien haar schatting liepen er op dat moment zo’n 10 000 monniken rond (het waren er eerder 50, maar goed).

TL;DR Beter dan Grand Palace, gigantische Buddha

Lunch

Farm To Table

Farm To Table - Bangkok - Thailand - reisronddewereld

Op weg van Wat Pho naar Wat Arun moet je eten. Het is rond de middag normaal, je maag knort en je hebt nood aan wat extra suikers om de stevig wandeling aan te kunnen. Dan kun je kiezen voor een snelle hap langs de weg (lekker spannend). Of je gaat naar een niet zo Thais plekje, maar oooooh zo lekker. Farm To Table is een klein, knus organic restaurant in de buurt van Wat Pho. Het interieur is wat hipster (oude naaitafels als tafeltje) en doet wat Europees aan. De gerechten zijn overheerlijk. Wij aten er de brownie met cookie&cream (beste bolletje ijs dat ‘k ooit heb gegeten) en de chicken rice (een beetje pikant maar de groentjes waren kraakvers). Qua prijs zit je voor een gerecht aan 140 bath (€ 2,5).

Wat Arun

Wat Arun - Bangkok - Thailand - reisronddewereld

Je steekt het water over met de ferry op het einde van de straat (6 bath voor heen en terug) en je bezoekt Wat Arun. De tempel is een heel andere stijl dan wat je ziet in Wat Pho en Grand Palace. Minder goud, meer details. En oh zo hoog. Van beneden tot de top meet 70m en kan je via de trappen ook afleggen. Opgelet de trappen zijn verdomd stijl. Heb je iet of wat hoogtevrees, kruip dan niet naar boven. Je moet namelijk nog naar beneden. Dat klinkt logisch tot je daar boven staat en van de schrik in tranen uitbarst (wat ben ik trots op Dorien dat ze uiteindelijk toch nog beneden is geraakt). Ingang voor Wat Arun kost je 50 bath (€ 1,2). Dikke plus is het fantastische uitzicht over de stad die je hebt van op de top.

Koffietje voor over de middag

Genoeg cultuur voor 1 dag. Tijd voor een koffietje. Na de oversteek terug met de ferry van Wat Arun stap je naar Old Town Cafe. Het gezellige cafeetje aan het water heeft een interieur volgestouwd met oude prullaria. Het koppel achter de kassa serveert je met plezier koude en warme koffies in vele bereidingen. Probeer zeker de cafe late en een affocato. Stevige shot koude koffie om de rest van de dag aan te kunnen.

OneWorld

Je hebt een halflege koffer mee om die in Thailand te vullen? Ideaal, want in Bangkok staat het derde grootste winkelcentrum van de wereld: CentralWorld. Neem voor een bezoekje aan CentralWorld de taxi. Vermijd tuktuks. Ze stinken en proberen je ook vaak om te leiden naar lokale shops waar je verplicht wordt iets te kopen. Hou bij een taxi rekening met de spitsuren. Wij deden over een stuk dat normaal 10min per taxi kost uiteindelijk zo’n 45min. Rood licht, 3min stilstaan, weer rood licht. Je kan wandelen, maar het is beter om je voeten even te sparen. Want OneWorld telt maar liefst 7 verdiepingen aan designerkleren, interieurartikelen, boeken, films en restaurants. Echt. Zot. Veel. Let op, dit winkelcentrum heeft vooral internationale merken en dus ook ‘internationale prijzen’. Naar CentralWorld kom je niet meteen om zotte koopjes te doen.

Dinner

On The Table

Moegeshopt in CentralWorld? Verlaat het complex nog niet en trek naar de zesde verdieping. Daar vind je in het middenstuk het Japanse restaurant On The Table. Met prijzen rond 200 bath per gerecht heb je er keuze uit ontzettend veel smakelijke recepten. Van pasta’s tot salades en soupen. Allemaal fris geservereerd in een niet-overdadige portie.

Swensen’s

Swensen's - Bangkok - Thailand - reisronddewereld

Laat nog wat ruimte voor het dessert. Verplaats je van On The Table naar de buren van Swensen’s. Ijsjes, ijsjes, ijsjes. Meer vind je er niet. Kies je bereiding (ik ging voor de Snic-A-Choc), kies de bolletjes ijs voor je bereiding, vergeet even het aantal calorieën die je binnenspeelt en geniet. Ijsjes bij Swensen’s kosten zo’n 140 bath (€ 2,5)

Sky Bar

De avond eindigen doe je in stijl. Tast even diep in je geldbuidel en drink een cocktail op een van de mooiste dakterassen van Bangkok: Sky Bar. Let op: dit is een vrij posh bar en de staff staat gekend als nogal nors en wat hautain. Je hangt er dus best niet te hard de tourst uit.

Whisgars Ploenchit

Terecht op 1 op Tripadvisor. Deze bar is perfect voor niet dansers en wildebrassen. Een bar voor de George Clooney in elke man (en vrouw). Denk single malt whiskies en premium hand rolled cigars.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *