Categorieën
Azië China

6 plekken in Peking, China die je zeker moet bezoeken

Omdat niet iedereen graag zonder plan op reis gaat, hou ik bij welke plekken de moeite zijn. Kwestie dat je op die manier geen tijd verspilt aan tourist traps. Of dat je zaken vergeet waardoor je moet terugkeren (ja, dat overkomt mij wel eens). Eerste uit de reeks ‘x plekken die je zeker moet bezoeken’: Peking.

  • The Great Wall (de Chinese Muur)

De Chinese Muur is lang. Zo lang dat er even werd van beweerd dat je ‘m uit de ruimte kon zijn. Fact: dat is niet het geval. Het betekent wel dat er verschillende plekken zijn waar je naartoe kunt aan de muur. De ene al toeristischer dan de andere. Waarbij het ene deel ook is gerestaureerd en het andere niet. Ikzelf trok naar Mutianyu, zowat het tweede populairste deel van de muur. Mutianyu is interessant omdat watch towers 6 tot 20 nieuw zijn en vanaf 20 is er nog oude muur. Je hebt dus best of both worlds. Ik koos voor een tour via het hostel. Alles samen 180 yuan met ontbijt, lunch, vervoer en ticket inbegrepen. Je kunt de trip zelf doen maar regel dan wel een taxi die je meteen heen-en-terug neemt. Anders word je een makkelijk prooi voor scams op de terugweg. De ingang van Mutianyu ligt beneden dat wil zeggen dat je eerst nog een stuk naar boven moet wandelen tot aan de muur. Heb je een goeie conditie dan is dit zeker te doen. Wil je liever extra tijd op de muur spenderen en niet te veel afzien onderweg kies dan voor de cable car. Kost je 100 yuan en brengt je meteen naar watch tower 14 of 15. Vanaf daar is het niet zo ver meer naar 20. Enkel zij met een semi-goeie conditie raken van 8 (waar je boven komt als je wandelt) tot aan 20 (waar het oude stuk begint) bij het nemen van een tour. Je moet namelijk op een bepaald uur terug beneden staan voor de lunch. Ik ben er in geslaagd om tot 23 te wandelen. Zwaar de moeite maar ook wel zwaar afzien. Weet dus waar je aan begint. Oh, en neem water mee. Hoop dat het niet te warm wordt en geniet van het uitzicht. Het is prachtig!

  • 798 Art District

Ben je into kunst? Spring dan op de bus en ga naar het 798 Art District. Dit kunstdistrict is gehuisvest in een oud industrieel complex van de Oud-Duitsers en is een verzameling aan kleine gallerijen. Het kost je ongeveer een uurtje om er te raken met de bus. Niet elke gallerij is uiteraard even interessant. Al kun je er met wat geluk wel exposities van Ai Wei Wei of David Hockney bijvoorbeeld tegenkomen. De meeste plekken zijn gratis en het complex telt vele bars, restaurantjes en shops met design- en kunstspullen. Trek wat tijd uit want het stratencomplex is gigantisch, onoverzichtelijk en niet op 1-2-3 doorwandeld. De leukste tentoonstelling die ik er zag was er eentje getiteld: Art is for free, never for sale. In de zaal hingen allemaal kalligrafische werken en elk uur werd uit de bezoekers 1 winnaar gekozen. Hij/zij mocht daarna 1 werk geheel gratis kiezen. Alles werd voorzien van een officieel ritueel waarbij werd afgeteld naar de loting. Heel cool concept! De hoofdfocus bij 798 Art ligt wel bij de schilderkunst. Verwacht er dus niet al te veel sculpturen en al helemaal niet veel installaties. Spijtig wel.

  • Summer Palace

Wandelaars, deze is voor jullie. Je hebt parken en je hebt parken. Het Summer Palace heeft een diameter van een paar kilometer. Safe to say dat je dus wel even zoet bent. Toegang kost je 60 yuan waarna je overal binnen kunt. Je raakt er via het openbaar vervoer met de bus en even wandelen. Het Summer Palace ligt wel een eindje uit het centrum dus trek hier zeker een halve dag voor uit. In ruil krijg je zicht op een fantastisch mooi, groot meer en heel wat interessante gebouwen. Je moet er wel de massa mensen bij nemen. Als je kunt, plan deze trip dan niet in het weekend. Ik was er op zondag en werd zo goed als gek van de shitload aan mensen. Oh, en trek naar de bovenste straten, daar wandelt heel wat minder volk. Je ziet wel het meer niet, maar je krijgt er rust voor in de plaats.

  • Lama Temple + Drum Tower + Bell Tower

Ook in het centrum van Beijing valt het een en ander te zien. De Lama Temple, Drum Tower en Bell Tower liggen in elkaars buurt dus je kunt die gerust samen doen. De Lama Temple is eigenlijk een complex aan verschillende tempels. Ben je even op reis kies dan je tempels wijs. Wees selectief. Uit ervaring weet ik dat de 10de tempel op de trip echt niet meer indrukwekkend is. In de Lama Temple vind je ondermeer het grootste standbeeld uit 1 stuk hout volgens Guiness Book of Records en heel wat andere religieuze symbolen. Verwacht je niet aan een rustige plek om te mediteren of te bidden. Chinezen zijn niet de meest rustige mensen om dat te doen.

  • The Palace Museum (Verboden Stad)

De Verboden Stad aka die stad die niet zo verboden meer is. Chinezen noemen ‘m daarom nu maar The Palace Museum. Tip: ga vroeg naar de Verboden Stad en vergeet je identiteitskaart of paspoort niet. Dat moet je tonen aan het ticket office samen met 60 yuan. Ikzelf neem nooit mijn visum mee op straat. Dat heb ‘k geleerd na 2 keer overvallen te zijn. Met een kopietje ervan of je Belgische identiteitskaart hebben ze normaal al voldoende. En het is minder erg om die kwijt te spelen. De Verboden Stad bestaat uit verschillende gebouwen en tempels en je bent er wel even zoet. Vele plekken kun je niet binnen wandelen en moet je van aan het raam binnen staren. Dat kan wat lastig zijn als er honderdduizend (dit getal is enigszins overdreven) Chinezen voor je staan met hun selfie sticks. Goed nieuws: Chinezen zijn over het algemeen niet van de grootste. Je kunt vaak over hun schouder mee kijken.

  • Sir Teen XIII en Mojito Man

Ga uit in Beijing! Dicht bij Workers Stadium, een van de voetbalstadiums van Beijing liggen een aantal bars en clubs. Via een vriend die hier al even rondhing, kwamen we bij Mojito Man terecht. Grappige is dat Mojito Man helemaal geen bar is maar gewoon een stalletje. Maar oh wee, wat zijn de mojito’s lekker en goedkoop. 15 yuan om te genieten van een heerlijke hoeveelheid alcohol en frisheid. Trek daarna naar 1 van de clubs bij het stadium. Wij belandden in Sir Teen XIII, een decadente club waar de Ferrari’s en de Lamborghini’s voor de deur stonden. Er is volgens mij wel een kledij policy maar voor Westerlingen maken ze een uitnodiging I guess. De club is gestoord. Luide, pompende beats afgewisseld met live optredens en laser shows. De drank is niet te duur, de dames klaar om met jou te dansen op zoek naar dat ene pleziertje.

 

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *