Categorieën
Azië China

7 zaken die je moet weten over Peking – China

Omdat niet iedereen graag zo onvoorbereid op reis gaat, hou ik bij wat mij zowat heeft verrast. Daarbij rekening houdend met alle clichés, wilde verhalen en waarschuwingen die ik vooraf mee krijg. Eerste in de reeks ‘X zaken die je moet weten over’: Peking.

  • Zon

Verwacht weinig tot geen zon in Peking tijdens de zomer. De 5 dagen dat ik er rondtrok heb ‘k geen streepje van de gele bol gezien. Dat terwijl het elke dag tussen de 30 en 40 graden was. Wat is er dan wel in de lucht? Grijs-bruin smog. Niet echt aangenaam om naar te kijken en ook niet zo aangenaam om in te wandelen. Al heb je wel niet meteen een maskertje nodig. Het verrast me hoe weinig Chinezen eigenlijk met een maskertje rondlopen. Ik heb in Europa meer Chinese toeristen met masker op gezien dan hier in China zelf. De vele smog zorgt er wel voor dat mensen hun neusgaten snel vuil raken met als gevolg dat ze nogal vaak fluimen op straat. Tja, daar moet je wel wat aan wennen. En dat ze keihard voor zich uit niezen, dat is ook schrikken.

  •  Toiletten

Ok, eerst het goeie nieuws: overal in de stad zijn publieke toiletten. Ik snap nog steeds niet hoe ze er in slagen om echt om de 500m openbare, gratis toiletten te voorzien. Tot zover het goeie nieuws. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij dus. Maar, je moet wel heel even je neus dichthouden en de acrobaat uithangen. Er zijn namelijk enkel Franse toiletten. Dat betekent hurken boven een gat in de grond. Oh, en breng ook even je eigen toiletpapier mee want dat wordt niet vaak voorzien. Wie er wel in slaagt zijn/haar blaas te controleren kan natuurlijk altijd naar een toilet in een restaurant, bar of hotel. Die zijn meestal wel naar Europese standaarden. Denk er wel aan dat toiletpapier nooit in de pot mag. De afvoerbuizen hier zijn vrij smal dus toiletpapier zou de afvoer doen verstoppen. Gewoon braafjes opvouwen en in de vuilnisemmer naast je gooien. Veel mensen horen horrorverhalen over pies en kak op straat. Wel, die horrorverhalen zijn deels waar. Kleine kindjes dragen hier ofwel geen broek of een broek met gat in. Ik heb ouders hun kind boven de vuilnisbak of plantenbak zien houden. Want ja, probeer dat maar eens boven zo’n openbaar toilet. Volwassenen houden het over het algemeen proper. Het is dus niet zo dat de hele stad stinkt naar menselijk afval.

  • Taal

Voor mijn vertrek naar hier las ik dat je maar beter wat Chinees kunt want niemand spreekt hier Engels. In centrum Peking is dat alvast niet zo. In de tijd dat ‘k hier heb rondgelopen, was er altijd wel iemand die wat rudimentair Engels kon. Dat neemt niet weg dat je best wat van de taal spreekt, al is het maar om beleefd ‘Sie Sie’ (dank u) of ‘Ni Hao’ (hallo) te zeggen. Wat vriendelijk zijn kan nooit kwaad natuurlijk. Check ook altijd zeer goed welke metro- of bushaltes je moet nemen. Die hebben vaak zo’n lange namen dat je ze onmogelijk kunt onthouden en al helemaal niet deftig kunt uitspreken. Van zodra je buiten centrum Peking gaat, wordt het lastiger. Een bezoekje aan het Summer Palace is al wat uitdagender met minder kans op Engelstaligen. Zelfs de mevrouw van de dienst toerisme kon geen woord Engels.

  • Eten

In Peking kun je makkelijk op safe spelen door voor 1 van de vele internationale ketens te kiezen of je gaat voor de lokale lekkernijen. Daarbij zijn er de zaken waar je het menu op foto ziet staan, dat geeft toch al enige indicatie van wat je mag verwachten. Voor de rest ben je aangewezen op je buikgevoel en je avontuurlijke geest. Er zijn restaurants die ezel of hond aanbieden, maar het is niet zo dat elk restaurant dit doet. Geen paniek dus. Zijn er bepaalde zaken waar je allergisch aan bent, zoek die dan vooraf op en schrijf ze in het Chinees ergens neer. Specifieke termen zijn zeer moeilijk uit te leggen met handen en voeten. En ohja, Peking is gekend voor de Peking Duck. Probeer ‘m.

  • Internet

Zeg maar bye bye zwaai zwaai tegen je social networks. Geen Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat EN Google in China. Je kunt dus niet zomaar even op je hostel iets opzoeken via Google want dat wordt geblokkeerd. Wees creatief, schakel bing.com in bijvoorbeeld of zet een VPN-netwerk op. Via VPN wordt je internetsignaal omgeleid waardoor je alle netwerken kunt bereiken. Hou er wel rekening mee dat je voor een VPN-signaal snel werkend internet nodig hebt. Dat is niet overal voorhanden.

  • Verkeer en mensen

Ja, Peking is groot en druk maar het is niet onaangenaam of claustrofobisch. Ik had mensenzeeën verwacht en opeengestapelde mensen in de metro maar al bij al viel dat best goed mee. In het verkeer moet je wat extra opletten, maar ze rijden er best vrij gedisciplineerd. In die zin dat de meeste chauffeurs zich toch houden aan de verkeersregels en -lichten. Plus, auto’s en bromfietsen worden gescheiden. En bromfietsen rijden elektrisch dus geen hels lawaai. Tip: probeer bij het oversteken samen met een groepje locals te gaan. Stap daarbij in het midden van de groepje. Zo ben je zeker dat je niet als eerste wordt geraakt. Elk voor zich bij het oversteken! Op toeristische plaatsen durft het al eens druk te worden maar dat valt wel mee. Heb geduld, kijk wat rond en onthoud dat je tijd zat hebt. Let wel op wanneer je in een rij staat. Chinezen houden daar vrij weinig rekening mee. Er durft er al wel eens eentje voor je kruipen als je iets te veel plaats laat.

  • Kledij

In Thailand was het zo dat bij religieuze plaatsen je schouders en knieën bedekt moesten zijn. Daarbij ging het zelfs zo ver dat je ter plaatse een hemd kon lenen om zeker te zijn dat alles zedig was afgedekt. In Peking is daar niets van aan. Ik bezocht de Verboden Stad en de belangrijkste Tibetaanse tempel met een dun truitje aan uit respect terwijl naast mij Chinezen in mini-shortje en ontblote schouders liepen. Over het algemeen zijn de locals trouwens best modieus en vaak zelfs sexy gekleed. Denk aan see-through kleedjes en rokjes, kleurrijke sneakers en hippe snapbacks en zonnebrillen.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *