Categorieën
Europa

Bezoek met z’n allen Lozère (maar niet tegelijk)

Kleine aardrijkskundeles: Frankrijk is opgebouwd uit regio’s en departementen. Een van die departementen is Lozère. Dat is omgeven door Cantal, Haute-Loire, Ardèche, Gard en Aveyron. Op zich niet zo bijzonder. Maar, het is ook het tweede dunstbevolkte departement (na Frans-Guayana) en het hoogste van allemaal in zijn geheel. Met andere woorden: een pak natuur en niet zoveel mensen. Ik zocht uit of dat de 9 uur autorit vanuit Gent wel waard was.

Na 5 dagen rondhossen en rondsjeezen met mijn Fiatje kan ik je zeggen: ja! Ja, ja ja! Spring in je auto en rijd er naartoe. Lozère valt eigenlijk onder te verdelen in 3 soorten activiteiten waarin het telkens fantastische mogelijkheden aanbiedt: eten & slapen, natuurspotten en sporten.

Eten & slapen:

Het leuke aan Lozère is net het dunbevolkte gegeven. Hier moet je dan ook geen grote hotelketens verwachten maar rustieke, kleine speciallekes. Zo sliep ik in een Middeleeuws dorpje in la Régordane. Een hoteltje dat door Tripadvisor klanten terecht wordt omschreven als: ‘Magic’. Lees er hier meer over. En dan was er nog het sprookjeskasteel Chateau de la Caze, voor zij die een nachtje in luxe willen doorbrengen. Gekke is dat er in Lozère tal van die kleine, opvallende plekjes zijn. Verwacht je niet aan hypermoderne kamers. Het is vooral de setting die je mond doet openvallen. In zoverre zelfs dat Dorien bij aankomst aan het Middeleeuwse stadje al haar gerief op de grond gooide en gewoon stiltjes voor zich uit staarde met een gelukzalige glimlach op haar gezicht. Oh, en geen schrik. Zelfs in zo’n afgelegen streek op vaak 1000m hoogte heb je overal best ok werkende wifi. Voor zij die het thuisfront jaloers willen maken. En dat is nog maar het slapen. Ook qua eten zit je in Lozère goed. Ze hebben hun eigen kazen uit de streek, hun eigen vlees uit Aubrac en dan nog een hoop eigen wijnen. Yup, je hoeft niet te verhongeren daar.

Lozère - Frankrijk

Natuurspotten:

Eigenlijk hoef je daar zelfs nergens voor naartoe te rijden. Gewoon eender waar in Lozère is het mooi. Maar rijden zal je sowieso. De zigzaggende, perfect aangelegde wegen zijn een droom voor elke chauffeur en motard. Warme oproep aan alle motorijders: boek je zomervakantie daar en ga er 2 weken rondrijden. Je zult het niet beklagen. Zo mooi, zo rustig. Voor wie nog wat extra natuur wil spotten, er zijn in Lozère een aantal heel mooie wandelpaden aangelegd. Ook in de lucht kun je er je weg dankzij de 7 erkende parapenten opstijgplaatsen. Van helemaal bovenaan de bergen tot diep in de aarde, Lozère kent een hoop aangename grotten. Zelf bezocht ik de Aven Armand (Armand is de ‘uitvinder’ van de speleologie) en moet zeggen dat ‘k aangenaam verrast was. Aan de hand van 3D-mapping nam Jules Verne je mee op een reis door de fantasie. Ideale uitstap voor het hele gezin.

Lozère - Frankrijk

Sporten:

Gaat de hele tijd in de natuur zitten niet vervelen? Wel, voor mij toch wel een beetje eigenlijk. Ik kan 2 dagen onthaasten maar dan is het ook wel weer goed geweest. Gelukkig is er een pak te doen qua sport. Er zijn de watersporten. Zo deed ‘k er voor ’t eerst aan canyoning en ohyo wat was dat zalig. Je wandelt een uurtje of 6 door de rivier met hier en daar een natuurlijke glijbaan, een jumpke van een meter of 6 en vooral een topbegeleider. Hop naar Lozère en canyoning doen met de mannen van Grandeur Nature. Topkerels. Er is ook het iets rustigere kayakken, maar dan in een veel prachtigere setting dan die in de Belgische Ardennen. En er is uiteraard ook vissen en zwemmen. De rotsen bieden daarnaast nog wat via ferratta, mountainbiken door de bossen en uiteraard speleo in de grotten.

Lozère - Frankrijk

[highlight] TL;DR: Op 5 dagen tijd heb ‘k mijn hart verloren aan Lozère. Zo mooi, zo rustig en toch zoveel te doen en te ontdekken. Hou er wel rekening dat je heel wat zult moeten rondrijden. Maar met de zon op je gezicht door de perfecte straatjes is dat helemaal niet erg. [/highlight]

 

Deze trip werd gesponsord door Atout France. Alle info en meningen zijn uiteraard volledig eerlijk. Is iets goed, dan is ’t goed. Is iets minder, dan is ’t minder.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *