Categorieën
Azië

De 5 steden in Azië die je zeker moet bezoeken

Een vraag die ik vaak krijg van mensen na mijn 6 maand Azië is: ‘Wat vond je nu de mooiste plek?’ Het is een standaardvraag en hoe langer ik reis, hoe moeilijker het wordt om er op te antwoorden. Kill your darlings and such. Plus ik vergeet ook vrij snel namen van steden en dorpen. Daarom gooi ‘k maar eens mijn 5 favoriete steden van Azië in een lijstje. Handig voor als de vraag nog eens gesteld wordt. De lijst bestaat uit 5 echte steden-steden. Geen idyllische dorpjes. Dat is niet bewust eigenlijk. De dorpjes waar ik was de laatste 6 maanden waren soms prachtig maar hadden vaak ook maar features voor 1 dag. Misschien maak ik daar nog een apart lijstje voor. De natuurpareltjes. 

Seoul (Zuid-Korea)

Of ik ondertussen al heb uitgezocht of ‘k ooit in Seoul kan wonen en werken op een of andere manier? Misschien. Of ik het daar zo leuk vond dan? Euhm, ja. Eerst en vooral de mensen in Zuid-Korea. Die vallen eigenlijk perfect te omschrijven aan de hand van 1 ‘incident’. Ik zit in mijn guesthouse wanneer een kerel binnenstapt. Achter hem 2 Zuid-Koreanen. Ze droppen zijn bagage af en vertrekken. Wat blijkt, de kerel had hen de weg gevraagd naar de guesthouse waarop zij een taxi tegenhielden, instapten en met hem naar de guesthouse reden. Daarna droegen ze ook nog eens zijn bagage naar het derde verdiep en betaalden de taxi. Klaar. Dat zijn Zuid-Koreanen. In de maand dat ik er rondtrok werd ‘k wel vaker gewoon geholpen als ‘k ergens iets te lang aan het twijfelen was. Mensen stapten met me mee naar een bestemming in plaats van de weg te tonen. Belangrijkste daarbij, ze verwachten niet. Ze hebben je geld niet nodig. Het is niet fake maar echt een vorm van respect. Alleen al voor de mensen zou ik in Zuid-Korea willen wonen.

Waarom dan Seoul? Natuur, cultuur, kunst, muziek, stad, fashion, … Het heeft alles. En dat nog steeds zonder de mensenmassa zoals Tokio en de smog van Peking. In Seoul kun je nog je fiets nemen en van punt A naar punt B raken. Zonder te sterven onderweg. Met op punt A een cultuurgebouw door Zaha Hadid. En op punt B een berg die je kunt beklimmen. Allemaal dichtbij.

Als er 1 plek is die je zeker moet bezoeken dan is dat het Museum of Contemporary Art. Staat in mijn top-3 van favoriete musea ter wereld. Vorig jaar nog maar geopend en nu al vol met een prachtige vaste collectie en heel wat interessante tijdelijke. Ga je in oktober-november dan staan je heel wat events te wachten. Het weer is dan uitstekend en heel wat culturele evenementen worden dan opgestart. Ik kon er haast elke dag naar een gratis concert, klassiek stuk of dansvoorstelling ergens in een park of op straat.

Hou je van spicy food dan is Seoul ook wel voor jou. Kimchi, kimchi, kimchi bij alles. Heb je vrienden mee dan kun je aan Korean barbecue doen. Zooooo gezellig. Oh en er is alcohol voor bij het eten. Zuid-Korea is de trotste maker van soju. Een drank die ik sindsdien keihard mis. Soju is een soort vodka-achtig drankje dat goedkoper was dan cola en 20% alcohol had. Met smaakjes. Mmmmmm.

Ik ben in mijn liefde voor Seoul trouwens niet alleen. ‘Here are 25 reasons why Seoul is now Asia’s coolest city.’ ‘14 reasons why living in Seoul is awesome.’50 reasons why Seoul is the world’s greatest city’. Genoeg redenen? Ik dacht het wel.

Kyoto (Japan)

Geen Tokio in dit lijstje. Te druk. Te grauw. Kan aan het weer gelegen hebben of aan mij maar ik vond Tokio minder cool dan verwacht. Kyoto daarentegen was a-mazing. Op reis raak je binnen de kortste keren tempelmoe. Als je ze dan toch op 1 plek moet zien, kies dan Kyoto. De Japanse tempels en shrines zijn er zo mooi. Idyllisch.

Zalige aan de stad is dat je naast de natuur ook een pak cultuur vind. Aangename wandelstraten. Gezellige buurtjes. Lekker restaurantjes. Allemaal vrij gemoedelijk ook. Niet te druk. Dikke plus voor het openbaar vervoer. Met de bullet train sta je zo in Hiroshima. Je weet wel, die plek van die vreselijke oorlog. Je wordt er stil van. Sowieso. Het moet zowat de enige plek geweest zijn waar ik even zonder woorden zat. Mijn broer en ik keken elkaar aan in het museum met een mond vol tanden en een krop in de keel. Voor je naar Japan trekt, reserveer je best een JR-pass. Daarmee kun je de bullet trains nemen wanneer je maar wil. Suuuuuperhandig.

Bangkok (Thailand)

Wat, Bangkok als favoriete stad? Yup, veel mensen houden het een dag of 3/4 vol in deze stad en zijn er daarna op uitgekeken. Te druk, te chaotisch, te weinig interessant om te zien. Ik spendeerde er vorig jaar 3 weken en dit jaar opnieuw 2. Tijdens die 5 weken ontdekte ik nog steeds nieuwe plekken. De niet-toeristische kantjes. Heerlijk! Bangkok heeft ontzettend veel te bieden als je goed rondkijkt. Je hebt uiteraard de vele toeristische trekpleisters die allemaal vrij dicht bij elkaar liggen. De tempels die je per express boat (de boottaxi) kunt bezoeken. Aanrader trouwens! Neem eens de boot in plaats van de MTR of BTS. Daarnaast heb je nog een hoop urban pareltjes. Wat dacht je van een paar achtergelaten Boeings bijvoorbeeld? Of een museum vol organen met schotwonden?

Bangkok voelt vertrouwd genoeg aan en is toch nog steeds exotisch genoeg om je in Azië te bevinden. Kies je de juiste buurten dan kom je niet alleen zatte Britten en lachgasverkopers tegen maar ook fancy locals en echt goeie bars. Tip: doe 1 dag Khao San Road en Soi Cowboy (een klein straatje vol bars met ladyboys) en kies daarna voor Sukhumvit Soi 11 of Ari als uitgaansbuurten. Beide zijn honderd keer toffer. Het volk is er honderd keer minder marginaal en je kunt er tenminste uit een glas drinken in plaats van uit een emmer. Ohja, en ze zijn beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

Dat openbaar vervoer is trouwens nog een reden waarom ik hou van Bangkok. Lekker makkelijk. Lekker duidelijk. Niets lastigs aan. Wil je toch ergens naartoe waar de MTR niet raakt, zoals het Museum of Contemporary Art (zeker doen!), dan neem je best een ‘taxi met meter’. Je zou het misschien niet denken, of net wel, maar Thailand staat derde in de lijst van landen met meeste verkeersongevallen. Stap dus niet te vaak in een tuk tuk of op een motortaxi. Ik zeg niet dat je gegarandeerd een ongeluk zult hebben, maar het gebeurt. Vaak.

Bangkok is Thailand en Thailand is lekker eten. Dat heb je dan ook weer als voordeel. Kies je voor Riverview Guesthouse als plek om te slapen dan kun je ‘s morgens doorheen Chinatown tjoolen en Thaïs met Chinese invloeden proberen. Heerlijk allemaal. Omnomnom. Het guesthouse heeft trouwens het goedkoopste roofterras uitzicht van heel Bangkok. Heb je geen zin om pakken geld te betalen voor een cocktail op 1 van de fancy skyscrapers kies dan voor een avondje Riverview of blijf er gewoon overnachten. De bedden zijn proper. De douches warm. En de koffie best ok.

Waarom Bangkok en niet Chiang Mai in deze lijst of Pai? Great question. Chiang Mai heeft zekere een creatievere scene dan Bangkok. Je vindt er veel meer artsy coffeeshops, restaurantjes en hipstertenten. Digital media is er ook veel meer aanwezig. Dus om er te werken zou het ideaal zijn voor mij. Dat en meer groen maakt Chiang Mai een goeie kandidaat voor de lijst. Alleen vind ik de opdeling in oude stad en nieuwe stad wat vervelend. Is de oude stad niet zo toeristisch interessant en moet Chiang Mai het wat hebben van zijn extra activiteiten (knuffelen met olifanten, ziplinen, canyonspringen). Loved the city, maar ik zou er geen derde keer gaan. Ja, ik was er al twee keer. Wat Pai betreft. Pai is een stadje dat enkel goed is door de mensen rondom je. Als je het geluk niet hebt om fijne mensen te ontmoeten daar dan blijft er nog een hoop mooie natuur over, maar die vind je wel op meer plaatsen. Met een scootertje langs de bergen sjeezen kan je ongeveer doorheen heel Azië langs veel mooiere gebieden. Veel meer is er niet aan Pai. Twee hoofdstraten. Wat Europees gestijld eten. En veel toeristen. Superleuke plek hoor. Aanrader voor iedereen voor een dag of 3. Opgelet wel, de kans bestaat dat je er een week van maakt. Alleen niet goed genoeg voor mijn toplijstje voor Azië.

Shanghai (China)

Het is gek hoe weinig ik eigenlijk had met China om daarna toch 2 steden in dit lijstje te vermelden. Beijing vond ik veel te toeristische. Ik liep er rond met een checklist. Vervelend. Shanghai wordt in mijn Lonely Planet omschreven als ‘Paris of the East’. Geen idee welke gek dat heeft geschreven want er is helemaal geen romantische, dromerige vibe in Shanghai. Als ‘k de stad dan toch zou moeten vergelijken of benoemen dan zou ik gaan voor ‘New York of the East’. Net als New York kun je Shanghai eenvoudig opsplitsen in buurten. Elk met hun eigen geuren, kleuren, smaken en mensen. Elk met hun volledig eigen cultuur. Shanghai is een metropool waar je kunt in verdrinken of je helemaal in kunt laten gaan afhankelijk van wat voor iemand je bent. Ik vond een weekje Shanghai zalig. Hier ben ‘k allemaal geweest:

1. The Bund

Grappige voorval: een week na mijn bezoek aan Shanghai zit ‘k in mijn hostel naar een film te kijken met een groepje. De nieuwe James Bond. In de film krijg je een prachtige skyline te zien, die van Shanghai. Ik moest lachen. Die lichtshow aan het water was ook echt wel futuristisch en indrukwekkend. Je waant je in 2050 als je alleen die kant op kijkt. Draai je om en je ziet heel wat statige bankgebouwen. Heerlijk hoe de architectuur in Shanghai niet enkel dient om zoveel mogelijk mensen in zo weinig mogelijk ruimte te kunnen huisvesten.

2. French Concession

Zoals de naam al doet vermoeden doet deze buurt zeer Europees aan. Verwacht je aan lage gebouwen, statige huizen en de wat duurdere, hippere bars en winkels. Hier kun je nog rustig winkelen zonder 5 Chinezen die elke stap volgen. Koopjes zul je er niet kunnen doen aangezien de taksen in China hoog zijn en alles van fashion vrij duur is, maar hé hoera rustig shoppen. De French Concession heeft ook nog eens Yongkang Road, de bar street voor expats. In deze straat moet je uiterst goed je best doen om ook maar 1 Chinees te vinden. Hier komen alle expats een pintje of cocktail drinken na hun werk of in het weekend. En dat zijn er veel (mensen en pintjes eigenlijk ook). Wil je zelf gezellig drinken hou er dan rekening mee dat Happy Hour duurt van 11am tot 8pm in vele bars. Ze nemen het begrip Hour nogal losjes. In de buurt zijn ook nog een hoop clubs die wat later open zijn. Ik denk dan aan Arcade en Zapatas.

3. Shanghai pretpark

Er is gek genoeg een pretpark midden Shanghai. Je springt op de metro voor een half uurtje en klaar. Midden ’t stad, tussen de huizen, vind je 2 straten met daarin attracties. Je betaalt 100 yuan voor 6 attracties of je gaat voor elk apart. Eigenlijk vond ‘k het wel nog een paar amusante ritjes voor die prijs. Ga wel niet zoals mij bij 40 graden en op alle attracties meteen na elkaar. Daar word je misselijk van. I know.

5. Poster Propaganda Center

Je moet wat je best doen om dit kleine expootje te vinden. Het zit in de kelder van een appartementenblok. Eigenlijk leer je meer over de Chinese geschiedenis door die 2 kamertjes met posters dan door een ouderwets musea. Het is gek hoe posters toen en nu eigenlijk nog steeds mensen zo kunnen brainwashen. De heroïsche beelden van Chinese overwinningen, de strijdvaardige kreten, het kleurgebruik. Bij elke poster staat een uitleg in het Engels en alles valt goed te volgen. Inkom is 20 yuan. Toen ik er aankwam was er niemand, beetje vreemd. Ik heb dan ook niet niet betaald. Sorry mensjes van het Propaganda Center.

6. Old Town

Ik zei het al, Shanghai valt makkelijk om te delen in buurten. Er is de oude stad waar je nog duidelijk de huizen ziet van de migranten. Shikumen heten de huisjes wat zoveel betekent als ‘huis met stenen poort’. De huizen werden gebouwd ter bescherming tegen de plunderaars uit het Westen. Stoute meneren! Het is gezellig om door de kleine steegjes te wandelen, maar verwacht er niet al te veel van. Zo pittoresk is het nu ook weer niet.

Guangzhou (China)

Soms wandel je gewoon in een stad rond met je hoofd naar boven. Starend naar de vele skyscrapers. Genietend van de vrijheid die wereldbefaamde architecten kregen in het bouwen van een hotel, restaurant, bibliotheek, … In sommige steden krijg je pijn aan je nek. Zoveel schoonheid. Guangzhou was voor mij het bewijs dat gebouwen niet alleen functioneel maar ook artistiek aantrekkelijk kunnen zijn. Gebouwen die me toen zijn opgevallen vind je in een eerdere post.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *