Categorieën
Azië Thailand

Dingen die NIET snel wennen in Thailand

1. Toiletgebruik

Gooi geen toiletpapier in de wc want de afvoerbuizen zijn daar niet op voorzien. Ok, dat moet wel nog lukken. Tot je op zo’n hurktoilet staat. En geen toiletpapier ziet maar enkel zo’n waterslang. En het toilet niet kunt doorspoelen maar enkel een bak met water naast je staat met een kommetje. Dan moet je beginnen nadenken. Elke keer opnieuw. Hoe hurk ik hier deftig op? Hoe zorg ik dat alles proper is uiteindelijk? Hoe voorkom ik dat mijn voeten kletsnat worden?

2. All hail the king

Rechtstaan voor de koning om 8u ’s morgens en 6 u ’s avonds als je u op een openbare plek bevindt. Overal foto’s van de koning en de koningin zien. Voor elke cinemafilm moeten rechtstaan om naar een soort Disneyprent te kijken van de koning. Een nationale feestdag die van datum werd veranderd voor de koning. En massaal veel mensen met een geel t-shirt met daarop: I love the king. Nee, niet The King of Rock ’n Roll. Maar gewoon echt de koning. Ik zie mezelf niet meteen zoiets dragen voor onze Filip.

3. I’m the only farang in the village, you know

Vanboven op de berg, daar staat een tent of duizend. Dat was toch het geval op Phu Kradueng, een national park bovenop een plateau van 1300m. En in die tenten alleen maar Thai. Thai die blijkbaar nog nooit een buitenlander hadden gezien want op de heen- en terugweg wilden ze allemaal met mij op de foto. Hetzelfde scenario bij het bezoeken van niet-toeristische plekken. The only farang in the village. Het went niet (of ik moet lijken op een of andere internationale ster zonder dat ‘k het weet, maar dat betwijfel ik)

4. We are students, can we interview you

Blijkbaar hebben docenten in Thailand maar 1 opdracht voor hun studenten: interview een buitenlander. In de twee maand dat ‘k in Thailand rondliep werd ik zo’n 10 keer geïnterviewd. Met steeds dezelfde vragen: Why are you here? How do you like it? Where are you from? Telkens door universiteitstudenten met vaak een bedenkelijk niveau van Engels. Dit jaar zullen klaslokalen gevuld worden met mijn bezwete kop en heel veel vragen rond België.

5. Eetgewoontes

Niet wat ze eten is lastig maar hoe ze eten. Het is me al vaker opgevallen dat Aziaten hun eten altijd met opengesperde mond opknabbelen. Luid en duidelijk. Smakkend. Zelfs ijsjes slagen ze op die manier binnen te werken. Ik ben wat hypersensitief dus mijn oren focussen zich vaak zonder dat te willen op dat irritante lawaai. Is het zo moeilijk om met je mond dicht te eten? Of is eten met je mond dicht eigenlijk de foute manier van eten? Net als je neus snuiten in een zakdoek eigenlijk ook niet de gezondste manier is.

6. Monniken

Zit niet met je voeten richting de Buddha of een monnik. Dat is niet respectvol. Geef als vrouw niets rechtstreeks aan een monnik. Dat is niet respectvol. Sta je plaats af zodat de monnik kan zitten. Ok, die regels zijn vrij duidelijk. Maar horen monniken niet in een Buddhistische tempel te zitten en te bidden? En niet naast mij op de bus selfie sturen naar de hun vriendin die aan de andere kant naast me zit. Het went niet om Buddhistische monniken te zien die zo hip zijn. Weird.

7. Corpulente ‘single’ vijftigers

Ik heb de single tussen aanhalingstekens gezet want je weet natuurlijk nooit. Je ziet ze, bierbuikje en al, dolen door de toeristische plekken van Thailand. Hopeloos op zoek naar wat goedkope aandacht van Thaise meisjes (en jongens) die vaak de helft jonger zijn en alleen maar aandacht hebben voor hun geld. Tragisch is het. Voos en vadsig zelfs bij momenten om ze ’s avonds aan een bar te zien hangen met 2 Thai rond hen. Daarmee zeg ik niet dat ik niet iedereen zijn geluk wens. Er zullen heus wel echte liefdeskoppels worden gevormd hier in Thailand. Maar opa bijna zien wapperen met zijn geld voor wat liefde is echt wel zielig.

8. I am Groot!

Thai zijn klein. Ik ben klein, althans naar Europese normen. Een meterke 76 ofzo. Maar plots paste ik niet meer op een fiets. Te klein. En nam ik meer plaats in dan zij gewoon waren. Raar om plots zo ‘groot’ te zijn. Tip voor giants: bereid u voor op driedubbelplooien in bedden want die zijn voorzien voor kleintjes. Size does matter in dit geval.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *