Categorieën
Noord-Amerika

Een weekje cultureel wezen in New York: we made you a list.

[highlight] We deden een weekje New York. Om precies te zijn: van zaterdagmiddag tot vrijdagavond. Dat is kort, dus wat planning komt zeker van pas. Goed plannen is trouwens een tip die wel meer travelbloggers geven. Check voor meer van zo’n tips zeker eens de interviews die Niel op Tjoolaard deed. Maar goed, plannen dus. Weten wat, waar, wanneer je iets wil zien. Niet te in detail plannen zodat er nog ruimte is voor spontaniteit, maar ook niet te veel ruimte laten voor gemiste kansen en verveling. [/highlight]

Waar begin je? Wij zweren altijd bij 2 essentiële zaken: 1 reisboek, gewoon om vooraf door te bladeren en een idee te hebben van de verschillende wijken, achtergrond, geschiedenis EN 1 crumbled map. Koop ALTIJD een crumbled map als er ene is van de stad die je gaat bezoeken! Waarom? Dat ding is waterbestendig, je kunt daar op schrijven zonder problemen en je kunt ‘m verkreukelen. Geen geklooi dus met een kaart die niet meer perfect opgeplooid kan worden als de eerste keer dat je ‘m open deed. Geen geklooi met een kaart die in duizend stukken is gescheurd in ’t midden van de reis. (wie een crumbled map wil lenen van New York of de andere steden de we al hebben is altijd welkom)

Stap 2 en nieuw in onze traveltochten: een Foursquarelijst. Ikzelf zit vrij actief op Foursquare en check mij in waar mogelijk en als ’t er wat interessant uitziet. Maar pas tijdens de eerste dag New York ontdekte ik dat Foursquarelijsten ook offline beschikbaar zijn. Wat een zegen in het buitenland waar mobiel surfen nog steeds BELACHELIJK DUUR is. Gewoon even alles in een lijst gooien en dan op de kaart van je Foursquarelijst kijken wat je allemaal in de buurt had opgeslagen. Geniaal handig! Onze Foursquarelijst kun je hier bekijken.

Niet alles wat er in staat hebben we ook effectief bezocht, daarom maak ik de komende dagen een exclusief lijstje met onze toppers. Mochten we zaken schandalig over het hoofd hebben gezien in het lijstje laat ons dat dan gerust weten in de comments!

Wat bezoeken?

[yes_list]

 • World Trade Center (1 World Trade Center at Fulton & West St, New York, NY)
  11 september 2001, weet je nog waar je toen was? Elke Amerikaan zal je dat tot in detail kunnen vertellen, want dat de aanslagen een enorme impact hebben gehad is zelfs nu nog voelbaar. Van de gedenktekentjes op brandweerwagens tot het nieuwe One World Trade en het 9/11 Memorial Visitor Center. Aangrijpend.
 • MoMA (11 W 53rd St btwn 5th & 6th Ave, New York, NY)
  Musea genoeg in New York om uit te kiezen. Wij gingen voor het MoMA omdat moderne kunst ons iets meer ligt. Het heeft meer dat ‘what-the-fuck’ gehalte waar je bij klassieke kunst eerder bewondering hebt voor de ambacht. Bij moderne kunst vertrek je vaak met het idee: miljaar, was ik daar maar opgekomen. Net dat knagende gevoel maakt een museumbezoek voor mij de moeite waard.In het Museum of Modern Art staat het vol met zo’n stukken. Het ene meesterwerk na het andere, de ene meester na de andere. Andy Warhol, Marcel Duchamp, Picasso, Ensor,… You name it, the MoMA has it. Gebruik zeker de gratis museumtourapp. Je kunt ‘m downloaden op je iPhone of in het museum zelf een toestelletje lenen. Ik koos voor optie 2 om de batterij van mijn iPhone te sparen. (Damn you Apple!)Tickets boek je best online. Bespaart je de tijd van in de rij te staan. Een kaartje kost je 25 dollar.
 • Guggenheim (1071 5th Ave at E 89th St, New York, NY)
  Naast Central Park (uiteraard ook een must visit) ligt het eye-catching Guggenheim. Alleen al voor de buitenkant zou je het Guggenheim moeten bezoeken met zijn knappe ronde welvingen. Binnenin wordt de collectie getoond langs de ronde binnenkant van het gebouw en enkele aansluitende delen. Check zeker vooraf welke expo er loopt zodat het toch iets is dat je bevalt.Momenteel loopt een grote tentoonstelling rond Italiaanse Futurisme en een fototentoonstelling van Carrie Mae Weems, vooral bekend van haar strijd tegen racisme doorheen haar fotografie.Kaartjes voor het Guggenheim kosten 19 dollar en koop je best ook al vooraf online.
 • Top of The Rock (30 Rockefeller Plz btwn 5th & 6th Ave, New York, NY)
  Of je staat bovenaan het Empire State Building of bovenaan de Rockefeller. Maar welke kies je en waarom? Heel eenvoudig, wil je een foto kunnen nemen van het Empire State Building dan sta je best op Rockefeller. Dan heb je foto’s met een panoramisch zicht van New York, Central Park en dat prachtige statische Empire State Building. Succes verzekerd bij de thuisblijvers met die foto’s.Een kaartje voor Top of The Rock kost je 29 dollar.
 • High Line (btwn Gansevoort & W 30th St btwn 10th & 11th Ave, New York, NY)
  Vorm oude treinsporen om tot een wandelpad en behoud veel van de originele elementen. Ziedaar, de succesformule van de High Line. Wat mij betreft de mooiste wandeling in New York. Je stapt er echt door de urban jungle. Links het water, rechts oude fabriekspanden en industriële gebouwen. Onder je de drukke straten met voorbijrazende gele taxi’s. Zalige wandeling.
 • AMC Loews 84th Street 6 (2310 Broadway btwn W 83rd & W 84th St, New York, NY)
  Volgens vele de beste bioscoop in New York sinds hij even geleden werd gerenoveerd. In ons lijstje spijtig genoeg geen indie cinemas, excuses daarvoor maar daar zijn we niet geraakt. Wat maakt deze Loews een winner? Denk: rode lederen zetels die kunnen uitgeklapt worden. Relaxzetels. Een schoon groot scherm, goed geluid en niet al te veel volk. Ideaal right?
 • AMC Loews Lincoln Square 13 (1998 Broadway at W 68th St, New York, NY)
  Cinema nummer 2 op ons lijstje en meteen ook de enige IMAX in New York. IMAX is bigger and better. Een gigascherm, 4k resolutie, gestoord goed geluid. Een ultieme cinemaervaring. Wel vooraf even checken welke film er speelt. Niet veel materiaal wordt op IMAX uitgebracht.
 • East River State Park (90 Kent Ave btwn N 7th & N 9th St., Brooklyn, NY 11211)
  Steek de Brooklyn Bridge over, trek naar hipsterwalhalla Williamsburg en geniet van de zon en het oogverblindende uitzicht over Manhattan in het East River State Park. Met gratis wifi voor die #nofilter Instagrammakes om de thuisblijvers jaloers te maken.[/yes_list]

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

1 reactie op “Een weekje cultureel wezen in New York: we made you a list.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *