Categorieën
Azië Thailand

Hippie heaven in Thailand: Pai

Gewoon gaan. Dat hoorde ik van veel backpackers in Chiang Mai. ‘Heb je Pai op je planning?’ ‘Euhm, ik heb niet echt een planning.’ ‘Wel, gewoon gaan!’ En dat een keer of 10. Je kunt dus wel stellen dat Pai nogal een hotspot is voor backpackers. Maar is het dat ook wel waard? En wordt het daardoor niet te druk en overbezet? Ik zocht het uit.

Pai ligt ten Westen van Chiang Mai. Je raakt er met de bus die je via vrij smalle wegen bergop tot je bestemming brengt. Verwacht je aan een vrij helse rit. Dus drink de dag voordien water. Geen whisky zoals ik deed. Niets vervelender dan met een kater heen en weer gezwierd te worden in een klein busje. Op een uurtje of 3 ben je in Pai.

Waar overnachten?

1 adres. Serieus. Happy House. Een beetje uit het centrum, zo’n 5-10min stappen langs 1 straat dus dat valt best mee. Met dorms en private rooms. En vooral ongelofelijk sympathieke, hulpvaardige eigenaars. Dougal en Em, de eigenaar en eigenares, zijn een topkoppel. Vrij jong, zeer sociaal en ontzettend chill. Toen ik er was hing er dan ook een wreed chille vibe. Er werd op een avond gewoon ge-bbqd. Gratis. Waarbij Dougal zelfs rekening hield met de aanwezige vegetariërs. Plus, met al uw vragen kon je bij hen terecht. De kamers zijn niet spectaculair, de matrassen wat hard (maar ik hou wel van een harde matras) en de douches niet speciaal. Maar hey, het is er goedkoop en er is een bijhorende bar. (die vroeg genoeg sluit tegen ’t nachtlawaai). Check gerust ook eens de reviews op Hostelworld.

Wat bezoeken?

Pai centrum is niet groot, een straat of 3. Maar wat Pai zo aantrekkelijk maakt voor de vele backpackers is dat het wel zijn eigen stijl heeft. Wat Pai ook wel wat de plek maakt voor ‘moderne hippies’. Verwacht in de straten van Pai dus niet de zoveelste t-shirt met een Singha olifant op, maar wel kleren en andere merchandise met hun stadje op. Ze zijn er trots op. De ‘night bazaar’ telt een pak ontzettend lekkere street food plekjes en een wreed toffe boekenwinkel. Spring er zeker eens binnen! Ik bracht er een bezoekje aan en vroeg de eigenaar mij iets satirisch te geven. Hij ging voor ‘White Tiger’ en daarmee kon hij denk ik geen betere keuze gemaakt hebben. Toffe gast met kennis van zaken.

Daarnaast telt Pai een aantal natuurlijke landmarks. Hoewel ik niet zo’n fan ben van scooterrijden, kun je in Pai niet echt anders. Trust me, ik deed er 30km met de fiets. Bergop, bergaf, in de blakende zon. En het is niet aan te raden. Je doet er je lijf weinig goeds mee vrees ‘k. Dus huur een scooter in het centrum. De prijs valt best goed mee. Waar rij je daarna naartoe? Wel, alles is volgens mij langs 1 grote straat. Easy Peasy. Er is de Canyon. Een beetje zoals de Grand Canyon, maar dan niet zo Grand. Wel tof om daar even uit te rusten en rond te kijken. Er zijn de Hot Springs. Die zijn jah, heet en bevinden zich in een nationaal park. Ingang voor de Hot Springs is wel 5 euro. Vrij duur, dus breng er genoeg tijd door. Het water op de warmste plek is 100°. Je kunt er eitjes koken. Het warmste instapklare water is 37°. Echt heerlijk.

Daarnaast is er ook nog een Memorial Bridge. Niet zo impressionant als de Bridge Over the River Kwai, maar toch even de moeite om bij stil te staan. Een plek die zeker de moeite is om even bij te blijven is The Land Split, een stuk land dat ooit is opengescheurd waardoor alle landbouw vernield werd. De man die het land beheerd stapte dan maar over van landbouw naar het kweken van roselle, een plant die perfect gedijde op die scheur. En waar je smakelijke drankjes van kunt maken. De scheur zelf is niet zo opzienbarend. De weg er naartoe zeker wel. Maar wat het de moeite maakt is het ontvangst. De eigenaar is zo ongeveer de meest vriendelijke persoon die je zult tegenkomen op je reis. Hij biedt je drankjes aan en snacks zonder geld te vragen. Op het einde heb je alleen de mogelijkheid om iets te doneren aan zijn farm. No pressure. Zo mooi.

Een laatste reden om Pai te bezoeken is er eentje voor de tattoo lovers. In Thailand is de eeuwenoude techniek van het bamboe tatoeëren nog sterk aanwezig. Vaak wordt die uitgevoerd door monniken die dan alleen de Boedhistische geschriften plaatsen, maar er zijn ook artiesten die moderne stukken zetten. In Pai zit er zo eentje en naar wat ik heb horen zeggen is hij zowat de beste ter wereld in bamboe tattoos. Korn Tattoo ligt in een zijstraat van de grote winkelstraat en wordt uitgebaat door Korn himself. En vrij jonge gast. Sympathiek en gastvrij. Wel vrij druk, dus als je iets wil ga dan zeker vroeg genoeg luisteren of hij plek heeft. Hem te pakken krijgen is vaak al niet eenvoudig. Ik liet er meteen twee zetten bij Korn. Want bamboo tattoos zijn minder pijnlijk, properder (ze moeten maar 4 dagen genezen) en je mag er mee in de zon en ’t water. Niets dan voordelen dus.

Als ‘k 1 plek moet kiezen uit Thailand om terug naartoe te gaan dan is het zeker Pai. De mix van de juiste soort backpackers, het juiste soort street entertainment en de juiste soort attracties en omgeving maakt van Pai echt een must visit.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *