Categorieën
Azië Zuid-Korea

Joint Security Area tussen Noord- en Zuid-Korea

Het regent hier momenteel in Seoul. Dat geeft me even de tijd om wat nieuwe verhalen met jullie te delen. Zo trok ik gisteren met een tour naar JSA (Joint Security Area) en dat was een heuse ervaring.

Het is zo dat Noord en Zuid-Korea zijn verdeeld door een scheidingslijn. 2km aan elke kant van die lijn is ‘Demilitarized Zone’. Een gebied van 4km dus waar geen militaire activiteit mag gebeuren. Het dichtst bij die grens ligt JSA. Aan de ene kant staat Noord-Korea. Aan de andere kant het Zuiden. Daartussen lopen soldaten van de UN. Beide landen mogen zich begeven in de gebouwen van JSA. Mits ze zich aan de regels houden en elkaar niet uitmoorden (gebeurde al wel eens). Raar allemaal.

Twee gekke dingen zag ik er. Ten eerste mochten beide landen een dorp bouwen in JSA. Zuid-Korea koos daarbij voor een echt dorp met echte mensen. Boeren die geen belasting moeten betalen of schoolgeld maar wel strikt de regels moeten voelen. Noord-Korea dropte een ‘propaganda town’. Gewoon fancy gebouwen om hun weelde te tonen en meer niet. Beetje protserig showen. Spijtig genoeg is het geld er wat op en zijn de gebouwen nogal in verval. Tot zover het showgehalte.

Het tweede gekke is de vlaggenmast. Zuid-Korea pootte een mast neer van 100m met daaraan de trots wapperende Zuid-Koreaanse vlag. De vrienden in het Noorden vonden dat niet zo fijn en kozen prompt voor een vlaggenmast van maar liefst 160m. Gewoon alweer voor de show. Overcompensating much?

De hele tour had een bevreemdend karakter. Je voelde dat ook de Zuid-Koreaanse gidsen en de musea aan propaganda deden. Hamerend op de armoede in Noord-Korea, de weelde en kennis van Zuid-Korea en de liefde voor een ‘unified Korea’. Je voelde dat hier en daar wel wat werd overdreven. Maar goed. Ik stond aan de grens tussen twee landen die eigenlijk nog steeds in oorlog zijn. Zwaaien naar de Noord-Koreanen mocht niet. Een fotootje maken gelukkig wel.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *