Categorieën
Azië Zuid-Korea

Koreaans Onderwijs: Reach for the SKY

Vandaag leerde ik dankzij een documentaire op het Busan International Filmfestival dat studenten in Korea een staatsexamen moeten afleggen dat bepaald in welke universiteit ze worden toegelaten.

Er zijn 3 topuniversiteiten (afgekort de SKY-universiteiten) waarvoor je bij de top 0,01% van de studenten moet zitten op de examens om toegelaten te worden. Examens worden volgens geruchten bewust ‘makkelijk’ gehouden om privatisering te voorkomen. Daardoor moet je soms 98/100 halen om ook maar een kans te maken.

Studenten die na hun examen niet tevreden zijn doen dat jaar opnieuw. Tijdens dat jaar hebben ze dus geen nieuwe leerstof maar herhalen ze een heel jaar lang de 5/6 vakken voor het eindexamen. Sommige studenten doen de examens 3 keer om toegelaten te worden.

Je ziet stress, paniek, biddende ouders, charlatans die profiteren. Je ziet mensen aan de rand van de afgrond. Je ziet regelrechte chaos de dag van het examen.

Een student zei in de docu: ‘Ik wil liever naar een goeie universiteit dan een goeie student zijn.’ Dat prestigegevoel zegt veel. Het zorgt ervoor dat studenten in Korea tot 22:00 in schoon blijven en vaak nul sociaal leven hebben. Zo slecht is het bij ons dus nog niet.

Ga zeker ‘Reach for the SKY’ zien als je kunt. De documentaire werd gemaakt in samenwerking met een Belg. Leuk chauvinistisch extraatje.

REACH FOR THE SKY- Theatrical Trailer from visualantics on Vimeo.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *