Categorieën
Uncategorized

Op reis ervaar ik hoe street harassment voelt

Op reis ervaar ik aan den lijve hoe street harassment moet voelen voor vrouwen. Bij het vallen van de avond, op toeristische en minder toeristische plaatsen verander ik van een single man in een wandelende zak centen. That boy has cash. Ik word lastiggevallen. Niet met seksistische commentaren. Geen ‘hé lekker ding’. Daar blijf ik gelukkig van gespaard. Nee, men komt naar mij met vaak dezelfde vraag: ‘You want a massage?’ Ze spotten mij natuurlijk makkelijk. Mijn huidskleur, baard, kledij en vaak radeloze blik bij gebrek aan enig richtingsgevoel maken mij een makkelijk prooi.

De manier waarop de vraag wordt gesteld is verschillend. Er is de man of vrouw die vrij vriendelijk vraagt: ‘Hello sir, you want a massage?’ en die daarna al even vriendelijk terug vertrekt wanneer ik: ‘No, thank you.’, antwoord. Of zij die een praatje met me slaan. Net wanneer ik dan denk dat dit een gezellig onderonsje is, volgt de anticlimax: ‘You want a massage?’ Even denk ik een toffe babbel te hebben. Even geniet ik van een los contact tussen twee toevallige voorbijgangers. Even laat ik me gaan tot ik ontdek dat het hier alweer gewoon een verkoopspraatje was. Vervelend. Ik scheep de man of vrouw af en verlies nog maar eens een klein beetje mijn geloof in de mensheid. Er kan niet meer gekeuveld worden, meneer. Voor niets gaat de zon nog op. Keer op keer word ik minder geneigd om terug te praten. Zonde.

En dan zijn er de stalkers. Zij die het woord ‘nee’ niet kennen in welke gradatie, toonaard of taal dan ook en met me mee blijven wandelen. Of ik hen nu zeg geen tijd te hebben, geen zin te hebben of met rust gelaten te willen worden,… ze stappen met me mee. Zij die me aansporen om toch maar even naar hun shop of massagesalon te kijken. Je weet maar nooit of ik later nog eens wil terugkomen. En het is er zo goedkoop. Kom, een paar minuutjes. Hij of zij weet dat ik al te laat ben op mijn afspraak maar het is ongeveer op mijn weg.

Je zou kunnen zeggen dat ze nu eenmaal hun job doen. Dat het nu eenmaal de gang van zaken is. Dat ik maar gewoon nee moet tegen zeggen en klaar. Net als je tegen vrouwen zou kunnen zeggen dat die zij die hen lastigvallen nu eenmaal niet beter weten. Dat ze het zo hebben geleerd. Het is hun job vs. het is hun cultuur. Plus het is allemaal ook zo onschuldig. Ze praten toch maar wat? Toch? Ze stellen vriendelijk een vraag of geven vrouwen vriendelijk een compliment. Hé, dat is toch niet erg? Je kunt toch gewoon nee zeggen en klaar. Tot het zo’n 25 keer per vierkante meter gebeurt. Tot ikzelf op het punt kom dat ik nergens meer rustig kan blijven staan om naar iets te kijken. Tot wanneer ik zelf beslis om stevig door te stappen. Tot mijn avond wordt bepaald door die ‘You want a massage?’

Net dat maakt street harassment volgens mij zo ergerlijk voor vrouwen. Naast de 10% aan creeps zijn er de 90% aan ‘vriendelijke complimentjes’ waarvan een vrouw weet dat als ze er op ingaat zullen veranderen in een ‘vriendelijk gesprek’. Die 90% complimentjes waarvan je denkt dat ze onschuldig beginnen maar uiteindelijk eindigen met ‘You want a massage?’. Zo gaat het ook bij vrouwen. Tot op het punt dat ook zij niet meer rustig kunnen wandelen op de stoep of kunnen beslissen wat ze dragen qua kledij omdat ze die 90% willen vermijden. Tot hun dag als vrouw wordt bepaald door de opmerking ‘Hé, lekker ding.’ En dan heb je nog die 10% creeps. Die verkloten het al helemaal. Voor niets gaat de zon nog op.

Dames, op reis zucht ik af en toe heel luid. Vloek ik wanneer ik alweer mijn koptelefoon ben vergeten om mijn muziek luid te zetten. En ben ik opgelucht wanneer ik mijn hotel bereik. Maar eens ik terug ben in België hoef ik niet te klagen. Jullie duidelijk wel. Ik wou dat het anders was.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *