Categorieën
Azië China

Pretpark review: Chimelong Paradise

Niet ver buiten Guangzhou ligt een gigantisch gebied met daarop een waterpark, een internationaal circus, een krokodillenpark, een safaripark en een pretpark. Serieus, allemaal op wandelafstand van elkaar. Een beetje Disneyland maar dan met nog een paar extra opties. Ik ben geen gigantisch grote pretparkganger. Eigenlijk hou ik niet van het lange wachten voor ritjes van 2 minuten maar in Chimelong Paradise staat de tweede beste rollercoaster van de wereld en daar wou ‘k wel nog eens voor buiten komen. Dat en alle andere attracties natuurlijk. Kostprijs voor een dagje Chimelong Paradise: 30 euro. Niet echt supergoedkoop dus. Hieronder mijn uiterst bescheiden mening onderverdeeld in verschillende categorieën om het wat overzichtelijk te houden.

Locatie:

Chimelong Paradise ligt iets buiten Guangzhou. Je neemt de metro lijn 3, stapt af in Hanxi Changlong en neemt uitgang A waar gratis pendelbussen staan te wachten. Al kun je van daaruit eigenlijk ook wel wandelen tot aan het pretpark. ’t Is al bij al 300m stappen. De rit met de metro kostte mij een halfuurtje en 6 yuan in totaal. Koopje dus. Dikke plus alvast voor de locatie.

Hygiëne:

Chimelong Paradise is het grootste pretpark ter wereld volgens hun website (ze durven wel eens overdrijven dus ik ben niet zeker of dat ook klopt). Daar passen dus veel Chinezen in en die zijn niet van de properste. Ik had dus wel een boeltje verwacht maar niets was minder waar. Voor ’t eerst in mijn tijd in China vond ‘k die lage loonkosten hier niet zo erg. Voor elke job in China worden 2 à 3 mensen aangesteld. In een winkel is dat zeer vervelend, in Chimelong Paradise resulteerde dat in propere straten, snelle handelingen en niet al te vieze toiletten.

Wachttijden: 

Ik had ‘geluk’ want het regende. Er was dus niet al te veel volk. Maximum wachttijd: 50 minuten. Voor ’t grootste pretpark ter wereld is dat best ok hé. Op 1 van de populairste attracties moest ‘k zelfs maar een kwartiertje aanschuiven en het leuke is dat er wifi is aan de attracties. Dus je kunt gezellig live verslag brengen van hoe de bliksem inslaat op je attractie. Yup, dat is effectief gebeurd terwijl ik stond te wachten. Beetje spannend maar na een half uurtje was de regen een pak minder en ging alles weer z’n gangetje.

Randanimatie:

Meh. Er zijn hier en daar wat clowns en wat figuren in pakken maar die zijn weinig origineel. Deed me wat te 90’s aan. Zelfs als kind had ‘k ze waarschijnlijk maar flauwtjes gevonden. Voor de rest the usual: te duur eten, te dure souveniers en fucking vuvuzela’s die ze zelfs verkochten in het circus. Who the fuck blaast nu tijdens een circusvoorstelling op een vuvuzela?

Attracties:

Ok, deze heb ‘k voor ’t laatst gehouden. Zo kan ik elke attractie apart bespreken. En zo was je ook een beetje verplicht om de minder belangrijke zaken te lezen. HAH!

  • 10 Inversion Coaster

De namen van hun rollercoaster zijn vaak niet al te bijster origineel. De 10 Inversion coaster doet wel 10 loopings. Dat was tot 2014 het hoogste aantal in de wereld. Wachttijd hier: 20 minuten. Fun rate: hmmmm, ik krijg op coasters als dit altijd koppijn. Je hoofd en nek schudt alle kanten op. Je knalt overal tegenaan en op het einde van de rit ben je gewoon ziek zonder echt veel G-krachten of kriebels in de buik gevoeld te hebben. Ohja, en ik moest ietsje langer wachten want de zitjes konden niet meer open dus ze moesten 3 extra testritten doen. Voor de rest is het superveilig. No worries!

  • Dive Coaster

Een rollercoaster waar je jawel naar beneden valt. Volgens het brochuurke de hoogste vrije val in de wereld. We zullen het maar geloven. En het is ook wel fun. Voor een paar seconden voel je je gewichtsloos, bouwen de kriebeltjes zich op en verschijnt een grote smile op je gezicht. Dikke plus is dat er 3 karretjes zijn dus je hoeft niet al te lang aan te schuiven voor toch het hoogtepunt van het pretpark.

  • Motorbike Launch Coaster

Op deze coaster zit je in ‘motorbike position’. Vroem vroem. Het brochuurke laat me dit keer weten dat dit de hoogste versnelling is ter wereld in een rollercoaster. Naïef als ‘k ben geloof ik ook dit nieuws. Na de blikseminslag stap ik in mijn zitje, buig braafjes voorover en zet me klaar. Om seconden later naar voor geschoten te worden. Het is een heerlijk gevoel om eens niet naar beneden te moeten vallen voor de kriebeltjes. En je hoofd en handen zijn vrij. Geen hoofdgeschud, geen kotsneigingen. Hoera voor de Motorbike Launch Coaster. Zo hoera dat ‘k ‘m 3 keer deed. Of 4 keer. Zoiets.

  • Kids Land

Hier ben ‘k niet binnen geweest maar naar ’t schijnt is het wel de ideale hide away spot voor jou en je kinderen mocht het iets te warm zijn. Mijn brochuurke (het is slim) zegt dat dit het grootste airconditioned kinderpretpark is. Ok, de rides zijn wel wat B-class. Verwacht hier geen fancy Plopsa Indoor.

  • Action Show

Waw, wat was ik teleurgesteld door de shows in dit park. Eigenlijk was dit park de perfecte voorstelling van wat China is voor mij. Een poging tot eigenheid door zoveel mogelijk Westerse, Amerikaanse dingen te kopiëren en ietwat aan te passen. De show voel typische stunts, denk stuntmannen die jumpen met motoren en in het water vallen, was zo ongelofelijk Amerikaans. Ook alle stuntmannen en -vrouwen waren Westers. Shame, China heeft zo’n coole vechtsporten die ze hadden kunnen gebruiken voor een zalige show met Chinese invloeden. Niets daarvan. Helemaal niets. De show was niet slecht.

  • 4D theater – Rio 2

Mijn eerste ervaring met een 4D theater was jaren geleden in Disneyland. Honey, I shrunk the audience. Ik herinner me nog levendig de slang langs mijn benen en de spatten water in mijn gezicht. In Chimelong Paradise spelen ze Rio 2. Je verwacht dat ze in 2015 wel iets deftig kunnen maken maar nope. Niets van dat. Pijnlijk slecht was het. Een halfslachtig afkooksel van Rio 2, de film. In het Chinees, dus geen Engelse ondertitels. Op zich is dat nog wel te begrijpen. Maar een 4D zonder deftige 3D-elementen is wel triest. Geen vogels die naar je toe vliegen. Geen elementen die je bijna in je gezicht raken. En de 4D, de fysieke elementen, bestonden uit het naar voor en achter schudden van je stoel. Zo hard dat ‘k bijna een hernia had. Wenen.

  • 5D theater – Alien Attack

Het gekke is dat hun 5D theater mega goed was. Je gaat zitten in een soort busje en rondom rond is er scherm in 4K. De bus beweegt een beetje net alsof je vliegt en je wordt meegenomen door een klein alienmannetje. Na een paar meters word je aangevallen door grote alienmonsters. Leeg verhaal maar er gebeurden wel zaken links en rechts van je. Je voelde je echt wel in het verhaal. Knap.

  • Forrest Temple

Volgens het bordje aan de attractie de enige in zijn soort in Azië. Mijn nieuwsgierigheid werd getriggerd. Het Magic Forrest bleek een soort spookhuis waar je moest doorwandelen. Met een sprekende trol, boom, draak,… Het verhaal dat ze brachten was mij onbekend. Alé, ’t is te zeggen, het was in ’t Chinees en ik kan geen Chinees. Maar de figuren waren wel zeer goed gemaakt en ik kon wel geloven dat kinderen dit best spooky zouden vinden. Mooie mix aan fysieke elementen en video en geluid. Een spookhuis 2.0 zo’n beetje.

 

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *