Categorieën
Afrika

Reistips Gambia: Bumping into bumsters

[highlight] Gambia, the smiling coast of West-Africa. Een klein land volledig ingesloten door Senegal op zo’n 6 uur vliegen van Zaventem en Schiphol met een gemiddelde temperatuur van 30 graden tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Is het de ideale zonbestemming in december? Wij zochten het uit. [/highlight]

 

Via Holidaypirates.com, een website die allerlei interessante deals verzamelt, vonden we een weekje Gambia met Arke.nl voor 800 euro. Periode: 25 december tot 1 januari. Vertrek van Schiphol. Niet onbelangrijk voordeel aan Schiphol: ze bieden langparkeren aan ‘8 dagen voor maar 50 euro’.

Vliegtuig op om 7u bij zo’n 8 graden (warm voor de tijd van’t jaar), aankomen op Banjul Airport om 14u bij 30 graden en zon. Eerste kennismaking met de Gambiaanse bevolking: mensen die uit je uit alle macht proberen helpen met je koffer te dragen ook al is het maar 200m stappen in de hoop voor een fooi. 2min later, iemand die je koffer op het dak van het busje laadt en daarvoor een fooi vraagt van 2 euro. 10 koffers aan 2 euro is goed verdiend.

Hoe goed? Wel, een groot deel van de bevolking komt rond met 1 euro per dag of 50 Gambiaanse dalasi. Gevolg, veel Gambianen leven van het toerisme. Jij als rijke westerling bent voor hen dus zeer welgekomen.

Ons hotel bevond zich in Kotu, de toeristische omgeving van Gambia. Banjul, de hoofdstad telt trouwens zo’n 50 000 inwoners. In grootste stad van Gambia, Serregunda, wonen 300 000 mensen. Verplaatsingen gebeuren best per taxi. Openbaar vervoer is niet echt aanwezig. Er zijn groene, officiele taxis die mogen stoppen voor hotels en gele, niet-officiele die je ophalen en afzetten in de buurt van je hotel. Ding af van de prijs (tot de helft) en betaal pas op het einde van de rit. De taxi blijft meestal 2-3 staan om je terug mee te nemen naar je hotel.

Wat bezoek je in Gambia?

[star_list]

 • Het strand
  Gambia heeft een zeer mooie strandlijn van 50km die je makkelijk kunt afwandelen. Daar ontmoet je spijtig genoeg wel vaak de bumsters. Bumsters zijn gladde heren en dames die je vanalles willen aansmeren. ‘Hey, how are you? Where are you from? Want to see my restaurant? Want to be my white male friend?’ Na een tijdje vrij vervelend wanneer je rustig wil genieten van de omgeving. Tip: trek je schoenen uit en loop door het water. Zij dragen fancy schoenen en zullen dus niet meer tot bij jou komen. Wijs ze daarnaast kordaat af. ‘Hey, Merry Christmas, Happy New Year. No thank you.’ Vaak begrijpen ze de hint wel. Ze niet aanspreken is ook een manier al is dat soms wat lastiger.
 • Serregunda Market
  Maar weinig Gambianen hebben een koelkast waardoor er elke dag markt is met vers vlees, groenten en vis. Zeer fotogenieke plek. Niet iedereen staat graag op foto dus vraag desnoods toestemming voor je de camera bovenhaalt.
 • Nabuko Nature Reserve
  Gambia heeft geen Big Five rondlopen. Daarvoor trek je best naar Senegal. Ze hebben wel een nationaal park waar je heel wat vogels kunt spotten en verschillende planten kunt zien. Doe de ronde met een gids. Het is amusant om te merken hoe hard ze opgaan in hun job. Ingang kost je 70 dalasi pp. Een gids 300. Voor vogelspotten ga je best ’s morgensvroeg of laat in de namiddag.
 • Bezoek een school, weeshuis of ziekenhuis
  De straatkinderen komen je tegemoet gelopen hopend op wat sweets of wat andere hulp. Steun een lokaal initiatief als een school, weeshuis of ziekenhuis met wat spullen die je meebracht van thuis. Koop ze niet daar want Gambia is relatief duur doordat er vrij weinig supermarkten zijn en alles wordt geïmporteerd.
 • Visserdorp Tanji
  Gambia heeft een gigantische populatie vogels die je langs de weg en in de velden kunt spotten. De andere belangrijke diersoort is echter de vis. Elke avond worden ze door vele visserboten binnengebracht en verhandeld op de stranden van Tanji. Kleurrijk tafereel![/star_list]  

 

Wie gaat naar Gambia?

Er is relatief weinig te beleven. En het is wennen aan de vele bumsters. Maar zoek je een zonzekere, betaalbare optie voor de kerstperiode dan is Gambia zeker een goeie keuze. Neem een aantal boeken mee en leg je languit op je strandstoel

Praktisch

[yes_list]

 • Inentingen
  Je laat je best inenten tegen gele koorts al controleren ze het eigenlijk niet. Daarnaast zijn malariapillen aan te raden. Neem een goeie DEET mee en draag ’s avonds lange mouwen en broek.
 • Taal
  Engels
 • Munt
  Dalasi. 50 dalasi is 1 euro. Wissel je geld in de Western Unions. Die hebben betere wisselkoersen dan de hotels. Opgelet: 100 dalasi is het grootste biljet. 50 euro is 2500 dalasi of 25 briefjes van 100 dalasi. Soms hebben ze ook enkel briefjes van 50 dalasi… Wissel dus niet te veel in eens.
 • Bestuursvorm
  President, democratisch verkozen. De wet schrijft voor dat niet mag worden gesproken over de president.
 • Religie
  90% van de bevolking is islamitisch. Maar iedereen viert Kerstmis en Nieuwjaar. Hotels steken op het strand vuurwerk af en organiseren vaak kerst- en nieuwjaarsdiners. Zoals ze zelf zeggen: ‘Black and white, we are all the same man!'[/yes_list]

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

1 reactie op “Reistips Gambia: Bumping into bumsters”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *