Categorieën
Azië Thailand

Thailand op 40 euro per dag?

Ik las op verschillende blogs dat je op een budget van 40 euro per dag moet kunnen overleven in Thailand. Met vervoer, dus vluchten, treinen, bussen en tours inbegrepen. Zonder echt te moeten inboeten op luxe of te hard naar je budget te moeten kijken. Om te zien of dat ook klopte hield ik nauwgezet mijn uitgaven bij in de app WeepleMoney die volledig gratis is en je ook nog voorziet van een schoon infographicske. En dit is wat me daarbij is opgevallen.

Eerst en vooral dit: je kunt in principe voor 2 euro per dag reizen. Neem een tent, een fiets en wat vriendelijkheid van de mensen et voila. Plus wat dumpster diving, wat vrijwilligerswerk, wat betaald werk en dat moet lukken. Maar deze blogpost richt zich tot de ‘mainstream reiziger’, zij die wel eens graag op hotel slapen. Die wel eens graag een tour doen met een organisatie en wel eens graag een restaurantje doe voor vers eten.

Ten tweede: mijn reis kan opgedeeld worden in 3 grote fases.

Fase 1: de met Dorien fase (aka de luxefase). Dorien had maar 10 dagen dus we hebben wat kilometers moeten afleggen en wat duurdere opties moeten kiezen om tijd te winnen (binnenlandse vlucht in plaats van een nachttrein). Plus zij slaapt nogal graag in luxe. Een hotel kostte dan ook geen 2 euro maar eerder 20 tot 40 euro. Tijdens deze periode waren er 2 uitspattingen die ik voor het gemak even heb weggelaten uit het totale budget. Ik kocht een handgemaakte 100% kashmier vest in Chiang Mai voor 225 euro en we gingen samen eten in Zuma, een Japans restaurant voor 100 euro pp. Wie elke dag zo’n uitspattingen doet, heeft aan 40 euro uiteraard niet genoeg.

Fase 2: de zonder Dorien maar met portefeuille fase (aka de chillfase). Tijdens deze periode beschikte ik nog over een portefeuille met daarin een Mastercard, Belgische credit card, mijn Belgische identiteitskaart, mijn Mobile Vikings simkaart en mijn departure card (dat papiertje dat je ZEKER niet mag verliezen of je raakt het land niet uit). Tijdens de fase kon ik dan ook rustig mijn gangetje gaan en genieten zonder echt naar mijn budget te kijken.

Fase 3: de zonder Dorien en zonder portefeuille fase (aka de iets minder chillfase). Jawel, mijn portefeuille werd gejat. Op de bus van Chiang Rai naar Chiang Mai. Hoe je daar mee om moet gaan en welke stappen je moet ondernemen lees je in een andere post. Maar gevolg was wel dat ik nu volledig afhankelijk was van het geld dat Dorien mij opstuurde. En opgelet: want geld opsturen kost ook geld. Veel. Voor 500 euro mag je daar 31 euro bij rekenen. Dus ik moest ervoor zorgen dat Dorien me niet te vaak nog geld zou moeten sturen. Tijdens deze fase keek ik dan ook vrij vaak naar mijn budget en trachtte ik voor 20 euro per dag te overleven. Dit betekende veel geschrap.

Maar nu. Is 40 euro per dag haalbaar?

In fase 1: Neen. Als je niet al te lang in Thailand bent en wat gesteld bent op luxe dan raak je er niet met 40 euro. Een mooi hotel, met eigen kamer, warme douche en schoon uitzicht kost je al snel 15 euro. Reken daarbij nog eens een wat duurdere uitstap of een duurdere tour (daar rekenen ze serieus door) en je zit eerder aan een 45-50 euro per dag. Maar goed, daar krijg je dan wel infinite pools (ok, die hebben we niet gezien omdat ik daar geen geld wou voor geven), ontzettend lekker eten en ongelofelijke ervaringen voor in de plaats. Oh, en een gelukkige Dorien.

In fase 2: Ja. Tijdens deze fase reisde ik van plek naar plek en bleef telkens ergens lang genoeg om er alles te zien. Verre reizen deed ‘k voornamelijk met nachtbus of nachttrein, behalve die ene keer dat Phuket wou ontvluchten en dan maar op het vliegtuig ben gestapt naar Chiang Mai. Je budget gaat voornamelijk op aan tuktuks als je alleen bent en niet al te goed kunt onderhandelen (of vrij lui bent zoals ik). Overnachten kun je op toeristische plekken meestal voor 100 à 200 baht (2,5 euro tot 5 euro). Dan slaap je natuurlijk wel in een dorm met een gedeelde douche en toilet. Maar dorms zijn ideaal als je alleen reist omdat je zo nieuwe mensen leert kennen. Zeker doen dus. In deze fase kon ik zelfs af en toe een iets zot doen. Zoals een avondje stevig feesten en een goeie fles whisky kopen voor mij en mijn nieuwe vrienden. Of een tattoo of twee laten zetten.

In fase 3: Zeer zeker. Tijdens deze fase bleef ik op bepaalde plekken net dat dagje langer. Gewoon om te hangen, te schrijven en te genieten van het mooie weer. Een dagje niets doen kost je euhm niets en zo slaagde ik er in om dagen te halen van 12 tot 15 euro. Reizen maakte ik bewust wat korter in afstand zodat ik kon kiezen voor lokale bussen en daarbij zocht ik steeds naar goedkope dorms. Er werden wat dingen uit mijn planning geschrapt (ok, die derde tattoo kan misschien wel nog wat wachten) en ik ging een pak vaker te voet dan met de tuktuk. Of dat zo gezond is in al die uitlaatgassen weet ik niet, maar mijn benen zijn alvast twee stenen geworden.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *