Categorieën
Azië Thailand

Verborgen parel in Thailand: Phu Kradueng

Stel je hebt veel tijd en je wil het echte Thailand zien, waar trek je dan naar toe? In het Noorden zit je met Chiang Mai en Chiang Rai toch vooral tussen de toeristen. In het Zuiden heb je de feestvierders samen met de strandhangers. En Centraal en het Westen heb je de Bangkoklovers enzo. Dan maar naar het Oosten. Toch?

Het Noord-Oosten van Thailand wordt ook wel de Isaan genoemd en is de armste streek van Thailand. Ze hebben hun eigen taal, het Isaan, en een eigen cultuur. Maar echt grote toeristische plekken zijn er niet. Geen monumenten, geen tempels, geen spectaculair wildlife. Toch raad ‘k je aan om er naartoe te trekken. En wel voor Phu Kradueng. 

Kort intermezzo: Ontzettend dikke merci aan de mensen van Thailandtraveldreams.nl voor de Phu Kradueng tip. Ik zat even vast in Khon Kaen, vond hun website en zag dat ze in Khon Kaen zaten. Daarna ben ‘k gewoon hun kantoor binnengestapt. En ook al konden ze me eigenlijk niet helpen (ze doen vooral groepsreizen en tours), toch gaven ze mij gratis tips en checkten of er nog tentjes vrij waren op Phu Kradueng. Top!

Phu Kradueng - Thailand

Phu Kradueng is eigenlijk het meest bekende nationale park van Thailand. Althans voor de Thai, want echt veel toeristen komen er niet. Je raakt er het best met de bus vanuit Khon Kaen. Reken een uurtje met de bus. En dan begint de tocht. Beneden aan de berg geef je al je gerief af. Hou er rekening mee dat je per kilo zo’n 15 baht betaalt (terecht ook want de tocht is vrij zwaar). Wees niet te ambitieus en betaal voor je bagage. Er mee naar boven wandelen is echt de moeite niet. Je rug zal je dankbaar zijn.

De tocht naar de top is 6km lang en brengt je naar een hoogte van 1300m. Yup, klimmen maar. Gelukkig is het pad zeer goed aangelegd en kom je vrij weinig volk tegen. Plus bovenaan voel je echt wel de overwinning van de klim! Yes, I made it. Tot je merkt dat je bovenaan nog een half uurtje verder moet stappen op het plateau. Damn you mountain! Die wandeling is best surrealistisch. Muisstil, bomen links en rechts en geen indicatie wanneer je het kamp hebt bereikt. Even stilstaan en de tijd nemen is dan ook de boodschap.

Phu Kradueng - Thailand

Phu Kradueng heeft volgens de traditie nogal een speciale betekenis. Wie als koppel bovenaan raakt en ook heelhuids met een smile op ’t gezicht beneden raakt zal een lange relatie hebben. Nice toch? Ik beklom ‘m alleen. Oeps. En belandde zwetend en uitgeput uiteindelijk in ’t kamp waar men mij een tentje liet uitkiezen. Jawel, 3 dagen lang in een tentje aan 15-18°C. Koud!

Phu Kradueng - Thailand

Qua natuur vind je op Phu Kradueng een aantal toffe watervalletjes. Daarvoor moet je er niet naartoe. Maar wel voor het uitzicht. Fuck, elke klif daar biedt je kilometers zicht over Thailand. Zo. Mooi. En zo sereen ook. Heb je het graag wat actiever, huur dan een mountainbike. Een dagje mountainbike kost je 360 baht, best prijzig. Maar je rijdt er wel de hele klifroute mee af.

Phu Kradueng - ThailandPhu Kradueng - Thailand

Hou je van een echte freaky ervaring, ga dan net als ik tijdens de Nationale Feestdag (ook wel de verjaardag van de koning). Op dat moment hebben Thaise studenten een lang weekend en beklimmen ze met z’n allen de berg. Gevolg: ik was er de enige toerist tussen zo’n 1000 Thiase jongeren. Die dan ook nog eens allemaal samen het nationaal volkslied begonnen zingen. Raar. Speciaal.

Oh. En pas op voor de wilde olifanten. Die lopen daar gezellig rond.

Phu Kradueng - Thailand

Meer info over Phu Kradueng vind je op de website

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *