Categorieën
Europa

Weekendje Boedapest: de tips!

Wat doe je als je een lange reis hebt gepland vanaf juli en dus je centjes wat moet sparen? Een citytripke boeken ergens in Europa, tiens. Naar een plek waar het naar ’t schijnt zowel schoon als goedkoop is. Het Berlijn van Oost-Europa: Boedapest.

Een goed lang weekend later durf ‘k wel stellen: Boedapest is de max. Wat een zalige stad! Die mix tussen oud en nieuw, tussen cultuur en achitectuur. Heerlijk. Hipsterrestaurantjes met lokale producten aan de ene kant en de pure, Hongaarse kost aan de andere. Zij aan zij. En dat bij een graad of 19 met een prachtig zonneke.

Waar slapen?
Weekend Boedapest: de tips

Wij kozen voor het Lánchíd, een designhotel langs ’t water in Pest dat bij zijn opening eind 2000 een hoop designawards won. Dikke plus aan ’t hotel is het fe-no-menale uitzicht op ‘The Budapest Royal Castle’, zomaar eventjes UNESCO werelderfgoed. Meer over het hotel vind je binnenkort terug in de review van hotelkenner extraordinaire Dorien.

Wat bezoeken?

Eigenlijk hebben wij 1 kaartje gekregen met daarop 5 wandelroutes en hebben wij die gewoon alle 5 getest. En ‘k moet zeggen dat die alle 5 wel de moeite waren. En daarom ga ‘k mijn Boedapest post opsplitsen in 2 posts. Eentje over de cultuur en eentje over ’t eten. Want er valt zo veel te vertellen.

1. Heroes’ Square

Zowat bovenaan Boedapest ligt Heroes’ Square, een groot open plein met aartsengel Gabriël hoog en droog. Links en rechts heb je twee musea en rondom rond ook nog een hoop standbeelden. Wat mij opviel aan Boedapest is dat er enorm veel beeldhouwwerken in de stad staan. En allemaal ontzettend knap en levensecht.

2. Vajdahunyad Castle
Weekend Boedapest: de tips

Het kasteel dat eigenlijk tegen Heroes’ Square ligt. ’t Zotte aan Boedapest is dat vele plekken en gebouwen precies zo altijd het grootste of het oudste zijn in Europa of zelfs de wereld. Bij Heroes’ Square ligt bijvoorbeeld de grootste ijspiste van Europa, geopend in 1870. En in dat kasteel is er het grootste museum rond landbouw van Europa. Ook al zo zot. En oud man. Precies Brugge, maar dan groter.

3. Szechenyi Thermen

Wie denkt aan Boedapest denkt aan thermen. Toch? Voordeel van een verblijf bij ’t Lanchid is dat je er een bezoekje aan de thermen gratis bij kregen. Wij kozen op aanraden van de hotelmensen voor Gellert. Kleine tip: niet doen. Gellert was vies, vuil en vettig. Het stonk er naar zweetvoeten, was er belachelijk druk en echt niet aangenaam. Geen idee of Szenchenyi beter is, maar ik mag hopen van wel. Grappig detail: sinds een paar jaar zijn de thermen gemengd en is het dus verplicht badkledij te dragen. Daar wordt nogal serieus over geklaagd in Boedapest. Boooeee #freethenipple

4. Gellert Hill
Weekend Boedapest: de tips

Naar de Gellert Thermen hoef je niet te gaan, maar wandelen wel eens de berg op. Je hebt er niet alleen een wreed schoon zicht op Boedapest maar ook nog eens het standbeeld van St. Gellert. En diene meneer bisschop werd in de 11de eeuw volgens de legende in een ton gestoken en in de Danube gegooid. Er zijn toffere manieren om herinnerd te worden.

5. St. Stephen’s Basiliek
Weekend Boedapest: de tipsWeekend Boedapest: de tips

Dat er serieus wat kerken zijn in Boedapest. En nog schone ook. Die van St. Stephen’s is de meest impressionante. Gewoon eventjes binnenwandelen, een kruistekentje doen en vragen aan de Heer of hij u voor de rest van de trip van schoon weer wilt voorzien.

6. Dohany Street Synagogue

Tip: ga niet op een zaterdag door het Joodse kwartier wandelen. Ah nee, want dan is ’t hun rustdag. En dan kun je de Dohany Synagoge niet binnen en das nochtans de grootste Byzantijns-Moorse synagoge in Europa en de tweede grootste van de wereld. Niet slecht hé!

7. Het Joodse kwartier
Weekend Boedapest: de tips Weekend Boedapest: de tips

Als je daar dan toch bent, wandel dan gerust wat rond in het Joodse kwartier. Je ontdekt er ontzettend knappe streetart (Puskas ftw), megalekkere (hipster)eettentjes en hier en daar een tof shopke.

8. ’t Kasteel

Weekend Boedapest: de tipsWeekend Boedapest: de tips

’t Is te zeggen, het kasteel waar onze kamer op uitkeek. Schoon, groot en je vindt op dezelfde plek ook het Koninklijk Paleis en een hoop wachters. Ideaal voor een selfiemomentje.

9. Opera

Foei foei foei, we zijn niet naar de opera geweest. Volgens mij nochtans een must in Boedapest. Daarom moeten we zeker nog eens terug.

10. Dark Art Tattoo

Weekend Boedapest: de tips

When travelling, get a tattoo. Dat is toch zo’n beetje mijn motto geworden. Niets leuker dan achteraf over uw tattoo te kunnen zeggen: Oh, en deze komt uit Boedapest. En deze uit New York. Dark Art Tattoo ligt in ’t centrum, wordt gerund door supercoole kerels en een topchick en levert ook nog eens topkwaliteit aan een lage prijs. Wat wil een mens nog meer?

Yes Boedapest, wij komen nog terug. Zijt daar maar zeker van.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

1 reactie op “Weekendje Boedapest: de tips!”

Nu niet om je nog meer spijt te bezorgen… maar die opera is wel écht de moeite. Voor 32 euro kregen wij een apart balkon! Communistische prijzen ginder :-) Helaas duurde de opera wel 5,3 uur en hadden we het na zo’n 2 uur wel ongeveer gehad :-) erder is die synagoge héél mooi om te bezoeken én zijn de Szechenyi baden véle beter… Ge gaat nog eens terug moeten :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *