Categorieën
Azië China

7 plekken in Shanghai die je moet gezien hebben

Omdat niet iedereen graag zonder plan op reis gaat, hou ik bij welke plekken de moeite zijn. Kwestie dat je op die manier geen tijd verspilt aan tourist traps. Of dat je zaken vergeet waardoor je moet terugkeren (ja, dat overkomt mij wel eens). Derde uit de reeks ‘x plekken die je zeker moet bezoeken’: Shanghai.

Shanghai wordt in mijn Lonely Planet omschreven als ‘Paris of the East’. Geen idee welke gek dat heeft geschreven want er is helemaal geen romantische, dromerige vibe in Shanghai. Als ‘k de stad dan toch zou moeten vergelijken of benoemen dan zou ik gaan voor ‘New York of the East’. Net als New York kun je Shanghai eenvoudig opsplitsen in buurten. Elk met hun eigen geuren, kleuren, smaken en mensen. Elk met hun volledig eigen cultuur. Shanghai is een metropool waar je kunt in verdrinken of je helemaal in kunt laten gaan afhankelijk van wat voor iemand je bent. Ik vond een weekje Shanghai zalig. Hier ben ‘k allemaal geweest:

1. The Bund

Grappige voorval: een week na mijn bezoek aan Shanghai zit ‘k in mijn hostel naar een film te kijken met een groepje. De nieuwe James Bond. In de film krijg je een prachtige skyline te zien, die van Shanghai. Ik moest lachen. Die lichtshow aan het water was ook echt wel futuristisch en indrukwekkend. Je waant je in 2050 als je alleen die kant op kijkt. Draai je om en je ziet heel wat statige bankgebouwen. Heerlijk hoe de architectuur in Shanghai niet enkel dient om zoveel mogelijk mensen in zo weinig mogelijk ruimte te kunnen huisvesten.

2. French Concession

Zoals de naam al doet vermoeden doet deze buurt zeer Europees aan. Verwacht je aan lage gebouwen, statige huizen en de wat duurdere, hippere bars en winkels. Hier kun je nog rustig winkelen zonder 5 Chinezen die elke stap volgen. Koopjes zul je er niet kunnen doen aangezien de taksen in China hoog zijn en alles van fashion vrij duur is, maar hé hoera rustig shoppen. De French Concession heeft ook nog eens Yongkang Road, de bar street voor expats. In deze straat moet je uiterst goed je best doen om ook maar 1 Chinees te vinden. Hier komen alle expats een pintje of cocktail drinken na hun werk of in het weekend. En dat zijn er veel (mensen en pintjes eigenlijk ook). Wil je zelf gezellig drinken hou er dan rekening mee dat Happy Hour duurt van 11am tot 8pm in vele bars. Ze nemen het begrip Hour nogal losjes. In de buurt zijn ook nog een hoop clubs die wat later open zijn. Ik denk dan aan Arcade en Zapatas.

3. Musea

Fuck musea in Shanghai. Serieus. In de City Planning Exhibition Hall staat een voorstelling van Shanghai in 2050. 4 verdiepingen lang heb ik gelachen met hoe 90’s de hele opstelling voelde. Triest. Het Shanghai Museum is best ok, maar dan vooral omdat het gratis is. Het Museum of Modern Art is wel nice, als je dan toch een museum moet doen kies dat! Je moet natuurlijk wel geluk hebben dat de tentoonstelling van dat moment de moeite is. Oh, en je kunt naar de M50, een kunstdistrict dichtbij het station. Even de brug over en je bent er.

4. Shanghai pretpark

Er is gek genoeg een pretpark midden Shanghai. Je springt op de metro voor een half uurtje en klaar. Midden ’t stad, tussen de huizen, vind je 2 straten met daarin attracties. Je betaalt 100 yuan voor 6 attracties of je gaat voor elk apart. Eigenlijk vond ‘k het wel nog een paar amusante ritjes voor die prijs. Ga wel niet zoals mij bij 40 graden en op alle attracties meteen na elkaar. Daar word je misselijk van. I know.

5. ChinaJoy

Ok, je moet belachelijk veel geluk hebben dat het ChinaJoy is op ’t moment dat je in Shanghai bent. Maaaaaaaaar! Ben je ietwat een geek of nerd of weet ‘k veel wat dan moet je er naartoe. Dit is de grootste gaming- en cosplaybeurs van Azië naar ’t schijnt. Op de site waar ik de info vond werd het omschreven als: This year the focus will finally be about games and no longer hot women in cosplay. Dat was het slechte nieuws. Het goeie nieuws is dat Antwerp Expo 20 000 vierkante meter is, Shanghai Expo 200 000 vierkante meter. Je wandelt er de hele dag rond. De hele freaking dag. Sommige standen waren cooler dan Belgische podia tijdens grote festivals. En wees gerust, er was nog genoeg vleeskeuring cosplay.

6. Poster Propaganda Center

Je moet wat je best doen om dit kleine expootje te vinden. Het zit in de kelder van een appartementenblok. Eigenlijk leer je meer over de Chinese geschiedenis door die 2 kamertjes met posters dan door een ouderwets musea. Het is gek hoe posters toen en nu eigenlijk nog steeds mensen zo kunnen brainwashen. De heroïsche beelden van Chinese overwinningen, de strijdvaardige kreten, het kleurgebruik. Bij elke poster staat een uitleg in het Engels en alles valt goed te volgen. Inkom is 20 yuan. Toen ik er aankwam was er niemand, beetje vreemd. Ik heb dan ook niet niet betaald. Sorry mensjes van het Propaganda Center.

7. Old Town

Ik zei het al, Shanghai valt makkelijk om te delen in buurten. Er is de oude stad waar je nog duidelijk de huizen ziet van de migranten. Shikumen heten de huisjes wat zoveel betekent als ‘huis met stenen poort’. De huizen werden gebouwd ter bescherming tegen de plunderaars uit het Westen. Stoute meneren! Het is gezellig om door de kleine steegjes te wandelen, maar verwacht er niet al te veel van. Zo pittoresk is het nu ook weer niet.

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *