Categorieën
Azië China

6 plekken in Xi’an, China die je zeker moet bezoeken

Omdat niet iedereen graag zonder plan op reis gaat, hou ik bij welke plekken de moeite zijn. Kwestie dat je op die manier geen tijd verspilt aan tourist traps. Of dat je zaken vergeet waardoor je moet terugkeren (ja, dat overkomt mij wel eens). Tweede uit de reeks ‘x plekken die je zeker moet bezoeken’: Xi’an.

  • Terracotta Army

Koop je een Lonely Planet dan staan ze op de cover, die terracotta mannetjes. Ze zijn met veel. Drie zalen vol met legermannetjes, hun paarden en hun wapens. En toch is het niet overweldigend. Toch heb je niet echt het gevoel dat dit 1 van de grootste archeologische vondsten ooit is. Dit is geen Chinese Muur waar je naar staat te gapen met open mond. Dit zijn beelden. Veel beelden. Maar ook maar beelden waar je van op een afstand kunt naar kijken. Met voor, achter, naast en rond je hordes Chinezen. Selfie-sticks in de hand. Om maar te zeggen dat je met niet al te hoge verwachtingen naar het Terracotta Leger moet gaan. Je raakt er wel makkelijk. Er rijden twee buslijnen naartoe die je zo ongeveer 16 yuan in totaal kostten (ze kiezen zelf zowat hun prijs) en je in een uurtje naar ginder brengen. Ginder is een complex van 3 putten. De eerste en grootste is gevuld met beelden die je vanuit de hoogte kunt bekijken. In put 2 staan ze wat apart en kun je ze van achter glas zien. Wel gek hoeveel detail in die beelden zit. Ongelofelijk. In put 3 zie je gebouwen die werden opgegraven en nog wat tools. That’s it. Klaar. Er is ook nog een stukje museum om te bezoeken als je de mensenzee aankunt tenminste. Het is er donker en ontzettend krap. Suuuuupergezellig. Ingang naar het Terracotta Leger kost je 140 yuan. Je moet ze gezien hebben, maar daar bleef het voor mij ook bij.

  • City Wall

Xi’an centrum is omwald door een grote muur. Eentje waar je gezellig kunt op fietsen. Breng genoeg cash mee want een fiets huren voor 2 uur kost je 40 yuan plus 200 deposit. Anders moet je stappen. Uit eigen idiote ervaring weet ik dat stappen om 12u op een muur zonder schaduw geen topidee is. Serieus. Trust me. De skyline van Xi’an is niet bijster bijzonder maar er staat genoeg info langs de muur om je wat mee te geven over de geschiedenis van Xi’an en zijn muur. Dus zeker doen deze. Misschien best wel in de late namiddag of in de vroege voormiddag. Je weet wel, als ’t geen 40 graden is.

  • Daming Palace National Heritage Park

Dit park kwam ik per abuis tegen (haha, ik hou van dat woord). Superveel zitplaatsen zijn er niet, dus je moet wat zoeken, maar het park is ontzettend goed onderhouden en je vindt er heel wat Chinezen die sporten, zingen en gezellig taichi doen. Of een andere vechtsport. Ik ben geen kenner. In het park vind je ook het museum voor kalligrafie en zegels. Zo van die stempels om op officiële documenten te zetten. Het museum is gratis en stelt eigenlijk niets voor maar als je geluk hebt zijn ze beneden bezig met workshops kalligrafie. Cool om te zien.

  • Moslim Quarter + Great Mosque

Chaaaaooooos! Die toffe brommertjes die stil zijn doordat ze elektrisch rijden worden in het moslimkwartier helse rotdingen. De straten in het kwartier zijn smal, de mensen talrijk en de brommertjes al even aanwezig. Gevolg: tuuuuut tooooeeeet tuuuuut. Dat samen met straten gevuld met eettentjes en het wordt er warmpjes en heet. Snikheet. Maar, je kunt er wel megalekker eten. Reden genoeg om dat moslimkwartier door te trekken. Oh, en er is een mooi moskee met Chinese invloeden. Goedkoop om binnen te stappen. Zorg dat je wat zedelijk gekleed bent.

  • Big Goose Pagoda + park

Eigenlijk is er aan die pagoda maar weinig boeiends. Vond ik toch. Maar het bijhorende park met fontein is wel de moeite waard. Rechts van de pagoda is een beeldenpark dat de lokale cultuur beschrijft. Schoon beelden, toffe uitleg en genoeg zitplaatsen. Ideaal voor een middagje rust.

Bij echt te veel tijd:

  • Shaanxi History Museum

Deze staat hoog aangeschreven op Tripadvisor maar ik vraag me af welke toerist de moeite doet om hier binnen te raken. Het history museum is gratis! Hoera! Alleen worden er doorheen de dag wel maar 4000 tickets uitgedeeld. 2500 in de ochtend om 8u30 en 1500 om 13u. Fair enough. Ik kwam er aan om 10u30, om zo eens te zien waar het was en om dan tegen 12u30 aan te schuiven. STOND DAAR AL EEN RIJ VAN 500 MAN. Voor de tickets van 13u hé. Hallookes, wie schuift nu 3 uur aan voor een gratis museumbezoek? Niemand toch? Geen flauw idee dus of het museum de moeite is. Misschien dat je ’s morgens meer succes hebt als je er vanaf 5u30 begint aan te schuiven. Heel misschien.

 

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.